Vesti iz izdanja

13.01.2021. 11:33

Autor: Nova Ekonomija

AstraZeneca – Go green

U svim segmentima poslovanja pažljivo rukujemo prirodnim resursima i pazimo da su naši proizvodi bezbedni za životnu sredinu

Klimatske promene postepeno postaju klimatska kriza. Globalni razvoj kao propratni efekat ima sve veći uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Mi prepoznajemo snažnu vezu između zdrave planete i zdravih ljudi. Zdravlje predstavlja srž našeg poslovanja i radimo na tome da osnažimo sredinu u kojoj svi mogu da napreduju – istražujemo prilike za brigu o životnoj sredini i sprečavanje uticaja klimatskih promena. To radimo tako što u svim segmentima poslovanja pažljivo rukujemo prirodnim resursima i pazimo da su naši proizvodi bezbedni za životnu sredinu. 

Tako, danas 62% struje koju koristimo potiče iz obnovljivih izvora energije, i već četvrtu godinu zaredom smo na CDP A listi kompanija, a 44% ukupnog otpada ide u reciklažu.

Naša ambicija da budemo deo oporavka naše planete u budućnosti ogleda se u programu „Ambition Zero Carbon“, tako što planiramo da do 2025. godine svedemo emisiju ugljen-dioksida na nulu, a do 2030. plan je da uklanjamo više ugljen-dioksida nego što ga oslobodimo u atmosferu. Globalno, AstraZeneca će investirati ukupno do milijardu dolara da bi postigla ovaj cilj. 

Ulaganje u hibridna vozila

Jedan od načina da se smanji zagađenje je investiranje u vozila. Gužve koje svakodnevno vidimo na putevima govore nam koliko automobili doprinose zagađenju. Zato je za službena vozila važno izabrati ona koja ispuštaju što manje izduvnih gasova – hibridna ili električna vozila. Naš cilj na globalnom nivou je da do 2025. godine sva vozila budu „zelena“. I ponosni smo što nam u Srbiji ide veoma dobro: trenutno hibridna vozila već čine više od trećine ukupne flote službenih vozila. Ilustracije radi, daćemo podatak iz Evropske unije – u 2018. godini prosečna emisija ugljen-dioksida po automobilu je bila oko 120 g/km. Hibridna vozila iz naše flote idu čak do 70 g/km. Ovo je samo deo slagalice. Globalno, AstraZeneca se priključila inicijativama za sprečavanje klimatskih promena kao što su EV100, EP100, RE100. Prva smo farmaceutska kompanija u svetu koja je član sve tri inicijative. Među prvima smo se priključili i pozivu United Nations Global Compact (UNGC), gde smo se obavezali da uskladimo naše aktivnosti sa ciljem da se ograniči globalno zagrevanje na 1,5ᵒ C u odnosu na nivo pre industrijskog razvoja.

Cilj je pedeset miliona stabala

Pošto nije dovoljno samo proizvoditi manje ugljen-dioksida, radimo i na tome da ga eliminišemo. Nije potrebno iznova puno pričati o ogromnom značaju zelenih površina i drveća za kvalitet života u urbanim sredinama. Počeli smo na Dan planete Zemlje, 22. aprila 2019. godine, tako što su zaposleni posadili ukupno 59 platana. Stabla su zasađena na parkovskoj površini između starog železničkog mosta i mosta Gazela u Beogradu, na levoj obali Save, duž pešačke i biciklističke sta¬ze. Simbolično je zasađeno po jedno drvo za svakog zaposlenog AstraZeneca Srbija. 

Globalno, AstraZeneca je pokrenula inicijativu da posadi 50 miliona stabala u narednih pet godina, a i mi u Srbiji smo rešili da na¬stavimo sa akcijom sadnje drveća, samo sa još većim entuzijazmom i ambicioznijim planom. Usled pandemije virusa COVID-19 plan koji je napravljen za akciju sadnje drveća u Srbiji, morao je ove godine da bude korigovan. Usled uvođenja novih mera prevencije, odlučeno je da predstavnici švedskih kompanija, među kojima je svakako i kompanija AstraZeneca Srbija, zasa¬de simbolično po jedno drvo, kao i gradonačelnik i ambasador Švedske, dok je ostalih 200 stabala za¬sadila služba JP Gradskog zelenila.

Pomenuli bismo i da pacijenti sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolesti pluća koriste inhalacionu terapiju. Jedan od najčešćih oblika inhalacione terapije je inhalator pod pritiskom. Takvi inhalatori trenutno koriste male količine potisnog gasa koji ima ulogu da dopremi lek do pluća. Međutim, čak i taj gas doprinosi efektu staklene bašte. AstraZeneca je posvećena cilju da lansira nove lekove sa novim potisnim gasom do 2025. godine. Očekujemo da će taj novi proizvod smanjiti uticaj gasa na životnu sredinu za 90-99% u odnosu na potisne gasove u starijim inhalatorima. Nastavićemo i sa proizvodnjom inhalatora sa suvim prahom, kod kojih nema potisnog gasa. 

Poslovanje kompanije AstraZeneca se razvija i raste, ali bez dodatne potrošnje energije, vode ili pravljenja veće količine otpada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.