Vesti iz izdanja

27.09.2017. 12:10

Autor: Gordana Bulatović

Beogradski student sa diplomom LSE

Saša Ranđelović, prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Ekonomski fakultet u Beogradu ove godine obeležava 80 godina rada. Za sve te godine, na njemu je diplomiralo više od 50.000 ljudi, više od 4.000 njih je završilo magistarske ili master studije, a njih 800 steklo je i doktorsku titulu. Ove jeseni užurbano se okončavaju pripreme za novi program – studiranje na engleskom jeziku po programu prestižne Londonske škole ekonomije – LSE

Prošle godine Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu zaključio je sporazum sa Univerzitetom u Londonu o realizaciji međunarodnog programa osnovnih studija „Ekonomija i finansije“, koji studentima paralelno obezbeđuje dve diplome –  jednu izdatu od strane Univerziteta u Londonu (fakultet nosilac – LSE) i jednu izdatu na od strane Univerziteta u Beogradu (Ekonomski fakultet).

ʺReč je osnovnim studijama na engleskom jeziku po programu čuvene Londonske škole ekonomije koje realizujemo od ove školske godineʺ, objašnjava za ʺNovu ekonomijuʺ dr Saša Ranđelović, prodekan za finansije i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osnovne studije na Ekonomskom fakultetu traju četiri godine. Kako će studenti dobiti dve diplome, ako je program Londonske škole za ekonomiju trogodišnji?

Studenti upisuju prvu godinu po programu Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a nakon završene prve godine biraju smerove. Jedna od opcija koju mogu da izaberu po završetku prve godine je i smer ʺEkonomija i finansijeʺ, koji realizujemo po međunarodnom programu Univerziteta u Londonu, za koji je fakultet nosilac članica Univerziteta u Londonu – Londonska škola ekonomije – LSE. Dakle, studenti koji se kvalifikuju posle prve godine, naredne tri godine studija nastavljaju na engleskom jeziku. Nastavni program i pripremu nastavne literature za ove studije definiše LSE. Nastavu izvode naši renomirani profesori u Beogradu, na Ekonomskom fakultetu. Na kraju, kolege iz Londona vrše ispitnu verifikaciju studenata, pri čemu se ispiti odvijaju u pismenoj formi na našem fakultetu u Beogradu.  Ovaj program je jedan od retkih koji nudi kompletne osnovne studije na engleskom jeziku. Istovremeno, realizacijom ovog programa Ekonomski fakultet u Beogradu postao je prva visokoobrazovna ustanova u jugoistočnoj Evropi i jedna od dve u Evropi koja nudi prestižne međunarodne osnovne studije iz ekonomije i finansija, po programu LSE. Jedini sličan program u Evropi postoji u Moskvi. Ovaj program osnovnih studija uticaće svakako da  Ekonomski fakultet, ali i Univerzitet u Beogradu, budu još više prepoznati kao referentne institucije u obrazovnom sistemu ovog dela Evrope.

Da li studenti posle prve godine na Ekonomskom fakultetu moraju da polažu neki test da bi upisali ovaj program?

Nije predviđeno nikakvo dodatno testiranje. Studenti se rangiraju po osnovu pokazanog uspeha na prvoj godini studija i znanja engleskoj jezika. Kako bi upisali ovaj program, studenti moraju da polože test engleskog jezika kod Britanskog saveta. U planu je da na ovaj program godišnje upišemo oko 40 studenata. S tim u vezi, već imamo i povećano interesovanje studenata iz drugih zemalja za dolazak na naš fakultet. 

Ako su i tim studentima predavači profesori beogradskog Ekonomskom fakulteta, u čemu je razlika u kvalitetu programa, osim što se nastava izvodi na engleskom jeziku?

Novina je to što se radi isključivo po nastavnom programu LSE. Znači, predmeti koji će se polagati, kao i literatura, biće identična onima koji se koriste za studente koji studiraju na LSE u Londonu. Takođe i ispiti će biti koncipirani na isti način kao za studente LSE, što obezbeđuje visok nivo uporedivosti znanja i veština koje će naši studenti steći, sa znanjima i veštinama njihovih vršnjaka iz Velike Britanije. Svaki student će imati svoj elektronski nalog i moći će da koristi literaturu koju koriste njihove kolege koje studiraju u Londonu. Jedan od razloga što smo uspeli da uspostavimo ovu vrstu saradnje je, svakako, to što je Univerzitet u Beogradu međunarodno prepoznatljiv i uvažen, jer je reč o drugom najbolje rangiranom univerzitetu u centralnoj i istočnoj Evropi. S druge strane, kada smo ušli u pregovore sa kolegama iz Londona, oni su bili vrlo prijatno iznenađeni kvalitetom programa i nastavno-naučnim kapacitetom našeg fakulteta. Mi smo, naime, poslednjih desetak godina napravili snažan zaokret u pogledu kvaliteta udžbenika koje koristimo u nastavi. Danas se čak 23 predmeta na našem fakultetu izučavaju iz udžbenika koji se koriste na najboljim  fakultetima u svetu, što znanja naših studenata čini savremenim i uporedivim sa znanjima studenata sa najboljih svetskih univerziteta. U tom smislu i ova saradnja sa kolegama iz Londona je nastavak dobre prakse koju primenjujemo. Možda se može reći da je ta saradnja i kruna naših dosadašnjih napora, jer je LSE ubedljivo najbolje rangirani fakultet iz oblasti ekonomije u Evropi. Dovoljno je reći da je na LSE studiralo ili predavalo čak 16 nobelovaca. Osim toga, ova saradnja za nas predstavlja priznanje, odnosno signal da se naše studije i na svim drugim smerovima koje fakultet nudi, smatraju međunarodno prepoznatim i kvalitetnim, što znači da i studenti koji odaberu neki od ostalih smerova, imaju priliku da steknu veoma kvalitetno obrazovanje.

Nastavak teksta možete pročitati u 44. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.