Vesti iz izdanja

30.12.2020. 15:10

Autor: Nova Ekonomija

Digitalizacija privrede i razvoj društva

Efikasno i sigurno povezivanje uređaja Narrow Band IoT tehnologijom

NB IoT tehnologija je posebno pogodna biznis korisnicima jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji itd.

Koliko se transformacija poslovnih procesa pomoću digitalizacije nametnula kao jedno od glavnih rešenja za ekonomski oporavak u periodu pred nama možda najbolje govori brzina rasta tržišta Internet of Things uređaja. Ono se procenjuje na 15 milijardi evra na svetskom nivou, dok predviđanja idu do čak 75 milijardi evra do 2025. godine.

Internet of Things je svaki uređaj koji može da se monitoriše i koji može da bude upravljan daljinski, preko mreže. Ovakav skok tržišta povezanih uređaja pokazuje svetski trend da IoT tehnologija postaje deo naše svakodnevice, čime se pravi veliki korak ka digitalnom društvu. 

Cilj IoT‑a je da poveća produktivnost radne snage, uštedi na troškovima, a da složena rešenja i aktivnosti postanu tehnološki jednostavna i praktična. Mogućnosti primene IoT su velike, što nam stavlja do znanja da će poslovni svet proći kroz veliku transformaciju, jer je neophodno da uložimo maksimalan napor da poslovanja učinimo optimizovanim, efikasnim i održivim na duže staze.

Vip mobile je prepoznao trend i potrebe poslovnog sveta i tražio najbolji način da ih u ovom segmentu podrži. Kao rezultat toga, više od 90 odsto teritorije Srbije pokriveno je najpouzdanijom globalnom tehnologijom za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom – Narrow Band Internet of Things. Čak 99 odsto domaćinstava ima mogućnost korišćenja ove tehnologije, prema čemu je Vip lider u regionu i šire. 

– Samo 15 odsto GSMA operatera u svetu pruža korisnicima benefite NB IoT tehnologije koja omogućava razvijanje novih ICT rešenja za lakši i unapređen život i rad i Vip je jedan od njih. Pružanje „end to end“ usluga shodno potrebama korisnika je način na koji telekomunikacioni operatori treba da podrže biznis zajednicu. Upravo je Narrow Band IoT tehnologija jedno od takvih rešenja koja pomažu biznisima da povećaju operativnu dobit, da kroz poznavanje ponašanja kupaca ili optimizovanje proizvodnje unaprede poslovanje. Naši timovi konstantno pronalaze načine da osim konektivnosti, ponudimo kompletnu uslugu upravljanja NB IoT uređajima biznis korisnicima, kao i prikupljanje i obradu podataka sa dodatnom sigurnošću celog ekosistema – ističe Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku Vip mobile i A1 Slovenija.

NB IoT tehnologija je posebno pogodna biznis korisnicima jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji itd. Naročito je korisna tamo gde je potrebno očitavanje velikog broja podataka i gde se često radi u nepristupačnim uslovima. 

Upravo su tu mogućnosti za automatizaciju poslovnih procesa najbrojnije jer korisnici dobijaju i: duži životni vek uređaja, manje troškove prenosa podataka, veći broj uređaja koji mogu da se povežu, jaču penetraciju signala, veću bezbednost podataka, veću energetsku efikasnost i jednostavnu instalaciju. Takođe, to je tehnologija definisana prema najvišim standardima koje su veliki proizvođači opreme u obavezi da poštuju, jer je preporučena od standardizacionih tela, kao što je 3GPP.

Na taj način Narrow Band IoT tehnologija nudi ne samo rešenja sadašnjosti, već predstavlja razvojni korak prema mrežama sledeće generacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.