Vesti iz izdanja

30.12.2021. 01:27

Autor: Nina Savčić

Divlji duh berzanskog brokera

Pol Gogen, francuski slikar koji nije dočekao slavu

Ne možemo da pobegnemo od svog karaktera i on se reflektuje na sve što radimo. Pol Gogen nije bio blag čovek. Umeo je svoju divlju narav kompletno da unese u svađe i tuče, bio je prek i sam je za sebe govorio da ima demonski mozak. Takve su mu bile i slike. Jarke boje prekrivale su površine bez valera, a sloboda njegovih motiva nije bila po ukusu konzervativnog društva. Zbog temperamenta koji nije mogao da ukroti i uklopi u blag impresionistički stil, Pol je sebi našao drugi put, nov, snažan, ali put koji za njegovog života nije prihvatala publika. „Želeo sam da uspostavim sopstveno pravo da se usudim da učinim sve“, rekao je. Živeo je beskompromisno i nekonvencionalno, zbog čega i danas pred nama ostaje dilema da li da ga osudimo ili razumemo

Ežen Anri Pol Gogen rođen je 7. juna 1848. godine u Parizu. Polov otac Klovis bio je novinar i ubeđeni republikanac. Polova majka Alen Mari Šazel bila je visokog porekla, sestričina vicekralja Perua, a njena majka, Polova baka, bila je Flora Tristan, radikalna socijalistkinja i osnivačica savremenog feminizma.

Zbog očeve političke orijentacije, porodica je morala da emigrira iz Francuske kad je državnim udarom Napoleon III došao na vlast. Uputili su se brodom ka Peruu gde su ih čekali ne samo zaštita, već i blagostanje i obilje. Nažalost, na putu ka Peruu umire Polov otac. Dečak je imao samo tri godine. Iako su u zemlji majčinog porekla mogli da ostanu da uživaju u lagodnom životu, oni se ipak vraćaju u Francusku i Pol svoje školske dane započinje u Orleanu.

Lepote i egzotika Perua Gogena su otvorile ka kulturi koja je značajno živopisnija od evropske, te u njemu probudile lutalicu i tragaoca za slobodom bez granica, za živim, jasnim bojama i otvorenom čulnošću. Sa 17 godina on se prijavljuje za trgovačku mornaricu i ukrcava se na prekookeanski brod „Luzitanija“. U Francusku se vraća nakon pet godina. Loše vesti ga čekaju na kopnu, ali i budućnost koja obećava. Pred smrt, Alen Mari odredila je svom sinu uglednog tutora koji ga uvodi u bankarski svet. Praktičan i veoma inteligentan, Pol se probija kroz brokersko društvo i postaje uspešan mešetar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.