Vesti iz izdanja

31.03.2022. 23:15

Autor: Olivera Bojić

Godinu dana čekamo vodu i struju

Jelena Popović Bujić, generalna direktorka i vlasnica kompanije Iceberg Salat Centar

Poljoprivreda i te kako može da pokrene ekonomiju. U Srbiji preovlađuju ratarske kulture koje se uzgajaju na velikim površinama, a donose daleko manju zaradu u odnosu na ostale poljoprivredne kulture za koje dovoljni manji prostori. Potrebno je značajno povećanje površina pod povrćem, jagodastim voćem i cvećem

U Besnom Foku, na njivi koju smo kupili prošle godine za proizvodnju salate, nemamo vodu i struju, godinu dana se borimo za priključak, kaže Jelena Popović Bujić, generalna direktorka i vlasnica kompanije Iceberg Salat Centar, koja je nedavno dobila nagradu „Preduzetnik godine” za 2021, koju dodeljuje EY.

Salata sa tog poljoprivrednog dobra, površine 47 hektara, namenjena je za izvoz, a dozvolu za vodu (bunare) i struju čekaju od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.

„Uložili smo tri miliona evra u njivu i uspostavljanje najsavremenije proizvodnje salata. Za godinu dana uspeli smo da sagradimo 11 hektara plastenika, četiri kilometra infrastrukturnih atarskih puteva koji imaju ugrađene sisteme za navodnjavanje, kupili smo kompletnu mehanizaciju, zaposlili radnike i pokrenuli izvoz. I dalje čekamo rešenje za priključak”, kaže vlasnica porodične firme koju je preuzela pre sedam godina.

Od male bašte nastali su današnji hektari u vlasništvu ove poljoprivredne kompanije. Proizvodnja salate je u Besnom Foku, a prerada i distribucija voća i povrća u Surčinu. Njen otac, Predrag Popović, osnovao je firmu 1990. godine kad je u svojoj bašti posadio zelenu salatu i dobio prvi veliki posao da proizvodi i prerađuje iceberg salatu za McDonald‘s.

Poljoprivreda Srbije, koja je sinonim za potencijal domaće ekonomije na nezavidnom je nivou razvoja, potrebno je da se promeni agrarna politika. Treba početi, kako ona kaže, od menjanja zakona. Prema njenoj oceni, poljoprivredna proizvodnja može da podigne domaću ekonomiju.

„Naš cilj je da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju Srbije i da je podignemo na viši nivo tako da naša zemlja postane ozbiljan izvoznik poljoprivrednih proizvoda za tri do pet godina”, kaže generalna direktorka kompanije Iceberg Salat Centar, koja je prošlu godinu završila sa prometom od 6,8 miliona evra i rastom od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.