Vesti iz izdanja

30.12.2016. 15:16

Autor: Miloš Obradović

Industrija ide u pravcu ukrupnjavanja

Vladimir Novaković, generalni direktor Apatinske pivare i izvršni direktor za Srbiju i Crnu Goru

Molson Coors, čiji je Apatinska pivara deo, ove godine realizovao je veliku akviziciju na tržištu SAD, što je omogućilo kompaniji da postane treća pivara po snazi na globalnom nivou

Uslovi poslovanja u Srbiji slični su kao i u zemljama u okruženju, s tim što je akciza nešto veća u odnosu na raspoloživi dohodak, što konstantno stavlja dodatni pritisak na celokupnu industriju piva koja je u padu poslednjih osam godina. Kroz Udruženje pivara Srbije otvorili smo konstruktivan i partnerski dijalog sa državom o mogućim rešenjima kada su u pitanju akcizna opterećenja, ukidanje obaveze aplikacije akciznih markica na voćna vina, unapređenje postojećeg sistema za upravljanje ambalažnim otpadom i mnoga druga pitanja. Za pozitivan rast našoj industriji su potrebne pre svega predvidljvost i održivost, odnosno stabilizacija akciza i dijalog o podsticajima za našu industriju. Verujemo da bi ovaj zajednički napor privrede i države rezultirao povećanjem proizvodnje u pivarskoj industriji za osam odsto, uz pozitivan efekat i na lokalne dobavljače, kaže za „Novu ekonomiju“ Vladimir Novaković, generalni direktor Apatinske pivare i izvršni direktor za Srbiju i Crnu Goru.

Udruženja investitora i preduzetnika navode parafiskalne namete kao jedan od  najvećih problema – da li vas muče parafiskalni nameti?

Temom parafiskalnih nameta se već nekoliko godina bavi udruženje NALED, čiji smo član. Konkretna predložena rešenja postoje, kao i volja da se uspostavi dijalog. Procena udruženja je da su parafiskalni nameti doprineli da u prošloj godini Srbija izgubi nekoliko desetina hiljada malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji. U Apatinskoj pivari podržavamo svaki napor i aktivnost koji dovode do smanjenja birokratije i parafiskalnog opterećenja privrede. 

Da li u ovoj situaciji imate u planu investicije?

Praćenje svetskih trendova i standarda, kao i kontinuirane investicije u razvoj novih tehnologija, proizvodnju i inovacije, doveli su do vrhunskog kvaliteta naših proizvoda, koji se stalno unapređuje. 

Molson Coors, čiji je Apatinska pivara deo, ove godine realizovao je veliku akviziciju na tržištu SAD, što je omogućilo kompaniji da postane treća pivara po snazi na globalnom nivou. Akvizicije u našoj industriji su stalno otvorena tema i mislim da će se koncentracija nastaviti i ubuduće. To je i jedan od faktora koji ovu industriju čini krajnje dinamičnom i inovativnom.

Sa druge strane, Apatinska pivara je u 2016. godini otvorila i Postrojenje za preradu otpadnih voda u Apatinu, projekat vredan oko jedanaest miliona evra, koji obuhvata i prateću infrastrukturu za potrebe gradskog prečistača, a doprineće dugoročnom rešavanju pitanja odvođenja otpadnih voda iz pivare. 

Nastavak teksta možete pročitati u 37. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.