Vesti iz izdanja

01.10.2022. 02:00

Autor: Dragana Nikoletić

Kako naći princa na belom konju ako imaš 56 (i po) godina  

Izbor partnera  

Svima u starijim generacijama nalazim zamerke, među kojima dominira utisak da su mahom polumrtva živinčad...

Ilustracija Ilustracija: Jovana Bogdanović

Kako tražite partnera kad imate 56 godina

Otkad znam za sebe, moj svet se okreće oko muškaraca, i to pogrešnih. Frojd bi to iskliznuće iz normalnog&poželjnog objasnio odsustvom oca u detinjstvu, time opravdavajući i lavinu gluposti tokom razvoja ženske seksualnosti. U mom slučaju – počev od ljubljenja svezaka i knjiga izvesnog Borisa, dok je on sa nekom drugom devojčicom očijukao, na velikim odmorima u mlađim razredima osnovne škole.

Odrastanjem, to što mi je otac falio sve se drastičnije odražavalo, pa sam sistem selekcije mužjaka – što nedostupniji, to poželjniji – sasvim utvrdila već sa 14 godina. Ko bi bolje odgovorio narečenom zadatku od alkoholičara, što je još na pragu punoletstva bio Braca, moja prva ljubav. Konstantno pripit, te zapravo neprisutan, Braca je bio reprezentativni izazivač mojih repetitivnih trauma.

Princip emocionalnog zanemarivanja, kako bi psihologija nazvala to što sam trpela, posle mi je u život doveo Bobu, arogantnog (bez dovoljno pokrića), koji je i mene gledao sa visine Mont Everesta. Iz sopstvene (komforne) pozicije pišljivog boba, grdno sam se smorila kad me je ostavio. Bol sam potom blažila (ili intenzivirala) nasumičnim izborom erotskih partnera, kojima i nisam mogla da budem bitna, tako skupljenim sa koca i konopca. Nekima se i ne sećam imena, jer nisam dobila ni mrvu onog što sam zaista tražila. Ljubav.

Kad sam rešila da se svim raspoloživim sredstvima za nju izborim, odlučila sam se za Pakija, bivšeg muža, koji je docnije umro od alkohola. U međuvremenu sam se razvela, jer se promenio odnos snaga, pa je on mene počeo da proganja. A meni je daleko više prijalo dok sam jurila ja njega  – po kafanama, ili adresama prijateljica što sam ih sumnjičila da me Paki s njima vara.

Pobegla sam za Jakšića, koji je uz piće nosio i breme on-line kockanja. Svađe su bile česte, budući da nisam odstupala od misije popravljanja intimusa, tako što ga preobratim u papučara, što mi ubrzo dosadi. Naravno da se to njemu prvom smučilo, čim me je jedne prilike izbacio iz kuće, a ja dugo patila za njegovim ćelavim temenom (jer, lice mu je bilo zariveno u ekran), koje sam sve te godine jedino i gledala. Umesto da gledam svoja posla.

Ceo tekst možete čitati kupovinom digitalnog izdanja br 94.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.