Vesti iz izdanja

27.02.2021. 20:00

Autor: Olivera Bojić

Kredit iz nevidljive banke

Trendovi na bankarskom tržištu

U Srbiji rastu „online“ keš krediti koji su omogućeni u junu 2018. godine, kad je usvojen Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na daljinu. Pored kredita, najviše ugovora na daljinu građani ugovaraju i za usluge dozvoljenog minusa po tekućem računu, što je vrlo skup način zaduživanja 

U svetlu ubrzanih tehnoloških promena nije teško zamisliti nevidljivog bankarskog savetnika koji će obaveštavati klijenta o stanju na računu i povoljnijem kreditnom zaduženju iz neke narukvice u kojoj se nalazi čip ili nekog drugog predmeta. Sličan scenario biće moguć do 2037. godine, kako veruju istraživači budućnosti, kad će svako imati veštačku inteligenciju koja će biti uz čoveka i pomagati mu tokom celog dana.

U poslednjih godinu dana, od početka pandemije, jedna od pozitivnih promena na finansijskom tržištu je povećano korišćenje digitalnih usluga i mobilnog bankarstva, ali dogodila se u teškim i vanrednim okolnostima kad je ceo svet „vezan“ za fotelje i svoje telefone. 

Na bankarskom tržištu, u današnje vreme u trendu su fleksibilnije i jednostavnije usluge i jedna od najnovijih mogućnosti je podizanje „online“ keš kredita. Klasično bankarstvo, koje podrazumeva redove u filijalama i lupanje pečata, zauvek je promenjeno ubrzanim razvijanjem mobilnih aplikacija za plaćanje i zaduživanje. Banke na domaćem tržištu danas imaju u ponudi gotovinske veb-kredite koje je moguće podići za tridesetak minuta, bez odlaska u banku.

Rast veb-kredita

U Srbiji je ponuda „online“ keš kredita odobrena u junu 2018. godine, kad je usvojen Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na daljinu. Bankari ocenjuju da je ovaj zakon, koji je donela Narodna banka Srbije (NBS) ogroman iskorak u procesu ubrzanja digitalnih usluga. Prema tom propisu NBS, ugovor se može sklopiti uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog potpisa (skup podataka u elektronskom obliku koji potvrđuju pravi identitet klijenta). Ukoliko je kredit do 600.000 dinara, klijent može zaključiti ugovor i bez upotrebe svog kvalifikovanog elektronskog potpisa. U tom slučaju, klijent mora dati saglasnot za zaključenje ugovora korišćenjem najmanje dva elementa za potvrđvanje korisničkog identiteta, u skladu sa Zakonom kojim se uređuju elektronski dokument i elektronska identifikacija. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.