Vesti iz izdanja

29.12.2015. 19:09

Autor: Nikola Komazec

Moramo povezati obrazovanje sa privredom

Dr Dragan Lončar, prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu za saradnju s privredom

Formalno je do sada uspostavljena saradnja sa 50 kompanija koje posluju u Srbiji. Veoma smo srećni što smo brzo aktivirali potencijal u ovom segmentu i što vidimo ispred sebe još veći prostor za napredak. Ideja je da imamo što veću bazu firmi kako bismo onda agresivnije aktivirali sve druge aktivnosti saradnje sa privredom

Školovao se na najboljim fakultetima iz oblasti poslovne ekonomije kao što su „Judge School“ na Kembridž Univerzitetu i „Chicago Booth School of Business“. Vanredni je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu na osnovnim, master i doktorskim studijama, a angažovan je i na sprovođenu MBA programa pri „Texas A&M University Commerce“. Teoriju iz učionica godinama uspešno primenjuje u praksi pružajući konsultantske usluge brojnim domaćim i stranim kompanijama. Od 1. oktobra dr Dragan Lončar rukovodi i novoosnovanim Centrom za saradnju s privredom pri Ekonomskom fakultetu, oživljavajući ambiciozan plan potpunog otvaranja jedne naučno-obrazovne ustanove zahtevima privrede. 

Koji je cilj osnivanja Centra za saradnju s privredom?
Cilj je integrisano i koordinirano upravljanje svim aktivnostima koje se odnose na vezu fakulteta i privrednih subjekata. Do sada su te aktivnosti bile rasparčane na veći broj centara ili se njima nismo uopšte ili dovoljno bavili. Organizaciono posmatrano, Centar za saradnju sa privredom je apsorbovao aktivnosti nekolicine nekadašnjih centara fakulteta. To su: Centar za karijerno vođenje i savetovanje, Centar za marketing i odnose s javnošću i Centar za informacione tehnologije. Ovi centri više ne postoje i praktično su se njihove nekadašnje nadležnosti ulile u novi Centar za saradnju sa privredom. Svesni smo da moramo da napravimo brzi prodor u ovoj oblasti i to upravo radimo svim snagama koje imamo na raspolaganju. S obzirom na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, nismo u prilici da dovodimo „svežu krv“ sa strane, ali smo zato u prilici da koristimo interne administrativne rezerve drugih službi, kao i ogroman potencijal naših studenata volontera, koji su pokazali veliku želju i entuzijazam da pomognu Centru. Bez obzira na to što je u pitanju novi centar fakulteta, koji se praktično konstituiše u hodu, evidentan je značajan prodor u svim oblastima nadležnosti. Te nadležnosti uključuju uspostavljanje kontakata sa kompanijama sa ciljem da se potpiše što veći broj ugovora o saradnji, aktiviranje programa studentskih praksi i zapošljavanja, kao i karijerno vođenje i savetovanje studenata, aktiviranje Alumni kluba, unapređenje marketinga fakulteta i  digitalizacija fakulteta i unapređenje šire IT infrastrukture.  

Na koji način ćete se baviti aktivnostima nekadašnjeg Centra za karijerno vođenje i savetovanje?
Nastavićemo da radimo na programima karijernog vođenja i savetovanja, kroz simulacije intervjua za posao, psihološka testiranja studenata, prezentacije HR stručnjaka, realizaciju kurseva stranih jezika i Excel-a i mnoge druge aktivnosti, koje treba da pomognu našim studentima da se bolje pripreme za svoje buduće pozicioniranje na izuzetno konkurentnom tržištu rada. Još aktivnije ćemo otvarati prostor kompanijama da dođu na fakultet i prezentuju studentima i nastavnicima svoje primere iz prakse. Zadržaćemo i blago unaprediti dobre projekte koje smo nasledili. Tu pre svega mislim na Career Days i EKOF arenu. Imamo jasan stav da je potrebno posvetiti posebnu pažnju talentovanim studentima kroz posebne programe stručnog usavršavanja i pripreme za studentska takmičenja. 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetsedmom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.