Vesti iz izdanja

01.07.2023. 00:03

NIS

Autor: Nova ekonomija

Naša održiva zajednica

Biznis i odgovornost

Osnovni ciljevi NIS-a u oblasti zaštite životne sredine su usmereni na poštovanje svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, te na što manje generisanje, veći stepen reciklaže i zbrinjavanja nastalog otpada...

Foto: NIS

Zaštita životne sredine i odgovornost prema zajednici postali su sastavni deo poslovanja svake društveno odgovorne kompanije. Takva vrsta odgovornosti u biznisu odavno nije izuzetak ni na domaćem tržištu. Ipak, jedna kompanija izdvojila se po svojim naporima da doprinese održivom razvoju, ali i da javnost kontinuirano izveštava o svojim aktivnostima kroz redovne i sveobuhvatne izveštaje o održivom poslovanju.

Reč je o kompaniji NIS, koja je nedavno, pod sloganom „Naša održiva zajednica“, objavila Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu. Kako se navodi, i prošle godine NIS je nastavio da pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci razvoju zajednice.

U oblasti održivog razvoja, kompanija se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima. Kompanija NIS je pionir na domaćem tržištu u izveštavanju u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja – Global Reporting Initiative (GRI), imajući u vidu da je ovo 13. uzastopni Izveštaj NIS-a, koji je verifikovala nezavisna revizorska kuća.

Takođe, Izveštaj za 2022. godinu u potpunosti je usaglašen sa sektorskim GRI standardom iz oblasti nafte i gasa, koji je stupio na snagu početkom 2023. godine, čime je unapređena metodologija izveštavanja.

Time je, tradicionalno, kompanija NIS na transparentan i sveobuhvatan način svim zainteresovanim stranama predstavila informacije u vezi sa doprinosom ostvarenju ciljeva održivog razvoja, strateškim ciljevima kompanije, kao i opredeljenjima i rezultatima NIS-a. Kako bi na delu doprineo kreiranju „Naše održive zajednice“, NIS je svoje dobre poslovne i finansijske rezultate uložio i u napredak zajednice, koji podrazumeva i odgovoran odnos prema zaštiti životne sredine.

Tako je u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu u 2022. godini investirano 360 miliona dinara, a u fokusu aktivnosti je bila kampanja „Da se nove nade rode“, kojom se kompanija pridružila važnom nacionalnom cilju – unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta. Kampanja je sprovedena na nacionalnom nivou, imajući u vidu da je podržano 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 opština i gradova širom Srbije.

NIS je, takođe, dao snažan doprinos zaštiti životne sredine, i u 2022. godini u ekološke projekte investirao gotovo 315 miliona dinara.

Od 2009. godine kompanija je u ekološke projekte i projekte kojima se indirektno ostvaruje pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine ukupno uložila više od 900 miliona evra.

NIS je svoj odnos prema zaštiti životne sredine, kao jedan od prioriteta, ugradio u kompanijsku viziju i misiju, usvojene vrednosti i HSE politiku.

Osnovni ciljevi NIS-a u oblasti zaštite životne sredine su usmereni na poštovanje svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, te na što manje generisanje, veći stepen reciklaže i zbrinjavanja nastalog otpada. Kompanija NIS je veoma posvećena jačanju svoje energetske efikasnosti kojom doprinosi i smanjenju uticaja na klimatske promene, a u prilog ovom trajnom opredeljenju govori i podatak da je kompanija od 2012. do 2022. godine ostvarila ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto.

Zahvaljujući stalnim ulaganjima u modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, NIS je značajno smanjio emisije zagađujućih materija u vazduh iz rafinerijskih postrojenja. Zbog toga i ne čudi činjenica da je Rafinerija u Pančevu prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da su svi proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.