Vesti iz izdanja

01.10.2022. 03:07

Autor: Nova ekonomija

Negujemo kulturu štednje

Nemanja Tomić, član IO ProCredit Banka

Danas je sve digitalizovano, zašto bi bilo drugačije kada je banka, pa i štednja, u pitanju...

FOTO: ProPcredit

Nemanja Tomić, član IO ProCredit banka

Koje potrebe klijenata i domaćinstava ste imali u vidu kad ste razvijali modele štednje?

Kako živimo u izuzetno dinamičnom vremenu, danas, više nego ranije, klijenti cene brzinu u isporuci usluge, informacije, proizvoda. Kvalitet naravno ne sme izostati, te se upravo iz tih razloga trudimo da stalno unapređujemo svoje usluge, osluškujemo klijente i samo tržište. Kod nas u ProCreditu trenutno postoje dva tipa štednje, oba prilagođena upravo potrebama klijenata – Flex štednja i oročena štednja.

Flex štednja je namenjena onima kojima su vreme i način raspolaganja sredstvima ključni, jer se njome upravlja potpuno online, te je novac na raspolaganju u svakom trenutku. Sa druge strane, oročena štednja možda pruža manju fleksibilnost, ali nudi nešto višu kamatnu stopu.

Klasična oročena štednja ne izlazi iz mode. Zašto? Šta kaže vaše iskustvo, kome ona najviše odgovara i koje su prednosti?

Klasična oročena štednja pogodna je za one koji raspolažu određenim sredstvima, a koja ne planiraju da ulažu ili koriste u narednom periodu. Oročena štednja jeste jednostavan i tradicionalan model štednje, gde visina kamatne stope zavisi od perioda oročenja. Tu je kamatna stopa fiksna, i ona se pripisuje mesečno, te isplaćuje na tekući devizni račun klijenta.

U ProCredit banci je moguće oročiti sredstva na 12, 18, 25 i 36 meseci, moguće je štedeti u dinarima, evrima ili dolarima, a sam zahtev se podnosi online putem. Po isteku perioda ugovor se automatski produžava, po kamatnoj stopi važećoj na taj dan. Takođe, zahtev za razoročenje se podnosi online, a sam postupak je jednostavan i brz, bez plaćanja provizije.

Insistirate na uštedi vremena. Kako štedeti, a da se izbegnu čekanje i bankarski šalter?

Nije li to ono na čemu insistiraju svi? Ko još danas, pored svih privatnih i poslovnih obaveza ima vremena da čeka u redovima? Ako tome dodamo i propratni stres trčanja sa posla kako bi na vreme stigli do najbliže filijale, gužvu u saobraćaju, traženje parkinga i stavljanje „100“ potpisa, dobijamo nezadovoljne klijente i loše utrošeno vreme. Zato smo mi u ProCreditu još pre desetak godina odlučili da se okrenemo digitalnom pristupu. Danas je sve digitalizovano, zašto bi bilo drugačije kada je banka, pa i štednja, u pitanju? U skladu sa razvojem tržišta i digitalnog bankarstva, modeli štednje su napredovali i prilagodili se potrebama klijenata. Tako smo i mi našim klijentima ponudili Flex štednju, model štednje koji kombinuje fleksibilnost i dostupnost štednje po viđenju, sa sigurnošću i isplativošću oročene štednje.

Koje su prednosti Flex štednje?

Flex štednja je model štednje koji je najbliži štednji po viđenju. Fleksibilnost se ogleda pre svega u tome što klijent može raspolagati svojim novcem kad god mu zatreba, te u isto vreme ima mogućnost neograničenog dodavanja sredstava na račun. Klijent upravlja svojim štednim računom potpuno online, što pruža mogućnost korisniku da štednju uskladi prema svojim potrebama, te mogućnost da štednja postane redovna navika. Kod Flex štednje ne postoji minimalan iznos, a klijent bez odlaska u banku može da aplicira i realizuje uslugu kroz elektronsko bankarstvo.

Sigurnost štednje je uvek važna, a ProCredit je, za razliku od drugih banaka, pod dvostrukim nadzorom. Na koji način?

U svom poslovanju ProCredit banka poštuje ne samo regulativu koju propisuje Narodna banka Srbije, već i izuzetno zahtevna pravila Nemačke centralne banke, zbog čega naše poslovanje u Srbiji redovno prati i Nemački odbor za nadzor banaka (BaFIN) koji vodi računa o načinu na koji poslujemo, kao o načinu na koji investiramo sredstva svojih štediša, te prati da sve bude u skladu sa najvišim evropskim i standardima dobre nemačke poslovne prakse. Sprovodimo samo sigurna ulaganja u privredu, te ne ulažemo u berzu i spekulativne poslove.

Veoma smo pažljivi pri odobrenju kredita, procenjujemo kome i koliko možemo da isplatimo, te zbog toga veoma mali broj naših klijenata kasni u otplati. Upravo na ovaj način naš nemački model klasičnog bankarstva dolazi do izražaja, dok štednja kod nas znači pre svega sigurnost uloga. Mi ne promovišemo potrošačke kredite, već upravo suprotno – negujemo kulturu štednje. Ukoliko ne investirate, novac je najsigurniji u banci. Država garantuje za iznose do 50.000 evra, a mi celom svojom imovinom garantujemo za sve depozite kod nas.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.