Vesti iz izdanja

01.10.2023. 00:30

ProCredit banka

Autor: Nova ekonomija

Nema razvoja bez ulaganja u zaposlene

PROCREDIT ONBOARDING – Jedinstven program za obuku mladih bankara

Intervju: Dragan Reščik, šef Odeljenja za HR i marketing...

Foto: ProCredit banka

Dragan Reščik, šef Odeljenja za HR i marketing i Snežana Skoko, koordinatorka Onboarding programa

Čini se da nikada nije bilo izazovnije biti uspešan HR menadžer. Mnoge delatnosti se suočavaju sa ozbiljnom HR krizom – Nije lako pronaći adekvatne zaposlene, dok je sa druge strane sve veći odliv mladih kadrova, ali i profesionalaca u raznim strukama

U bankarskom sektoru HR stručnjaci ističu dva izazova sa kojima su suočeni: prvi je taj da posao u banci, koliko god delovao kao siguran i stabilan, mladima nije privlačan. Uvreženo je verovanje da generacija Z traga za poslovima koji će im omogućiti više slobode i kreativnog delovanja. Drugi izazov je fluktuacija kadrova koja je, godinama unazad, markirana kao HR izazov u svim, pa i u bankarskom sektoru.

Kako jedna banka ipak može da privoli mlade ljude, obezbeđujući im od starta i sigurnost i slobodu u izboru svog daljeg profesionalnog razvoja, u razgovoru nam je otkrio Dragan Reščik, šef Odeljenja za HR i marketing u ProCredit banci.

NE logo za pitanje u intervjuu ProCredit banka je prepoznata kao kompanija koja i na globalnom nivou mnogo ulaže u zaposlene.

Razlog za to je naše stanovište da razvoj institucije ne odvajamo od razvoja zaposlenih. Kada to kažem, pre svega mislim na dugoročni razvoj – postavljanje čvrstih „temelja” za dalji rast, usavršavanje i karijerni napredak. Kompanije koje ad hoc „ulažu” u svoje zaposlene, mogu eventualno trenutno poboljšati neke svoje performanse. ProCredit banka ima pažljivo osmišljenu strategiju i jasnu viziju razvoja svojih ljudi. O posvećenosti celom procesu govori činjenica da smo pre sedam godina kupili manji hotel na Avali koji smo pretvorili u naš trening centar, u kojem i sprovodimo opisani edukativno-motivišući koncept.

NE logo za pitanje u intervjuu Više od jedne trećine zaposlenih koji danas rade u ProCredit banci, karijeru su započeli u međunarodnom Trening centru na Avali. Kako je organizovan ProCredit Onboarding program?

ProCredit Onboarding program je naš program obuke za sve novozaposlene, kroz koji se nove kolege upoznaju sa svetom bankarstva, ali i sa vrednostima ProCredit banke. U okvirnu njega kombinujemo teoriju i praksu kako bismo olakšali razumevanje različitih aspekata poslovanja Banke.

Obraćamo posebnu pažnju na pitanja etike i moralnih principa, kako bismo osigurali da naše poslovanje bude odgovorno i u skladu sa važećim etičkim kodeksima koji vode naše poslovanje. Ne manje bitno, bavimo se i finansijskim konceptima kao što su efektivna i nominalna kamatna stopa, bilans stanja i uspeha.

Posebno je važno naglasiti da cenimo različitosti među zaposlenima i kroz interakciju sa kolegama iz različitih kultura i običaja, širimo svoje horizonte i razvijamo međunarodno razumevanje. Takođe, istražujemo principe održive ekonomije, jer želimo da budemo odgovorni prema okolini i društvu u celini.

NE logo za pitanje u intervjuuŠta je pokazalo dosadašnje iskustvo sa ProCredit Onboarding programom?

Celokupan program traje 26 nedelja i ono što je jako važno da istaknem je da su nove kolege od prvog dana treninga u radnom odnosu. Time pokazujemo da iskreno računamo na njih, unapred uvažavajući njihove afinitete i želje za dalji razvoj karijere u našoj banci.

Danas u bankama ne rade samo ekonomisti, što je nekada bilo uobičajeno. Bankarski sektor rado zapošljava i mnoge druge struke, od inženjerskih, do politikoloških i društvenih. U ProCreditu osim formalnog obrazovanja  kandidata, veoma je važan „faktor X”, a to je, najkraće rečeno, strast za konstantnim učenjem i rastom kroz timski rad i promene, koje su danas jedina konstanta.

Kroz ovaj program, koji se odvija na engleskom jeziku, mi upoznajemo njih, a oni upoznaju nas. Iskustvo sa Onboarding programa nam pokazuje da se na ovaj način gradi prisnija veza između poslodavca i zaposlenog, što kasnije pozitivno da utiče na zadržavanje kadrova.

Tokom Onboarding programa mlade kolege se direktno upoznaju sa različitim odeljenjima i pozicijama u banci, a dobijaju i preporuke predavača.

ProCredit Trening centar na AvaliFoto: ProCredit banka

Zapošljavanje jedne osobe u timu je ozbiljna investicija, pa se naša posvećenost mladim kolegama kroz Onboarding program pokazala kao odličan model brige o zaposlenima. Taj naš strateški pristup razvoju zaposlenih ovim se ne završava. ProCredit je jedinstven i po svom dvostepenom akademskom programu u Firtu u Nemačkoj, gde je svim našim kolegama pružena mogućnost daljeg razvoja kroz jednogodišnju Bankarsku akademiju ili trogodišnji program Menadžerske akademije. Nova znanja i nove veštine osnažuju nas i kao pojedince i kao tim, odnosno kolektiv.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.