Vesti iz izdanja

30.06.2019. 19:23

Autor: Julijana Vincan

Nije dovoljna ideja. Treba da se radi

Ana Ćubela, preduzetnica, autor „Hrono kuhinje“

Većini ljudi koja radi od 9 do 5 super zvuči rad od kuće. Ali to često znači da radite od jutra do sutra i da ponekad nema stajanja. Nema bolovanja, nema odmora ako je situacija takva. I nema sigurne plate na kraju meseca. Sve zavisi od vas
Ana Ćubela je celi svoj radni vek provela u medijima, ali je najveću revoluciju napravila kada je promenila način ishrane. Odlučila se da isproba hrono ishranu i napravila blog na kojem je beležila svoja i iskustva drugih ljudi, kao i brojne recepte koje je koristila. Od ishrane je veoma brzo napravila stil života. Njen sajt i danas mesečno poseti oko 200.000 različitih ljudi. Posle bloga usledila su štampana izdanja različitih kuvara koji mnogima služe kao azbuka za lakše snalaženje u pravilima hrono ishrane. To je tema koja danas zanima mnoge.
Šta vas je pokrenulo da se otisnete u preduzetničke vode?
Okolnosti, kao i kod većine ljudi, pretpostavljam. Skoro 20 godina sam radila u velikim medijima i bila mi je potrebna promena. Zato sam i napravila blog, koji je u početku bio samo hobi. A kada su vrata počela da se otvaraju, na meni je bilo da prelomim. Da li da napustim posao u kojem sam jako dobra, kao i sigurnu platu svakog meseca? Da li je pametno upustiti se u nešto novo i rizikovati sve? Nisam se dugo premišljala, znala sam da moram da probam. Da nisam, verovatno bih se pokajala. Bila sam spremna da testiram sebe i da vidim koliko daleko mogu da odem. 
Koliko je teško biti žena preduzetnik? Da li je lakše biti muškarac u poslovnom svetu?
Mi smo generalno muško društvo, iako je sve više žena na bitnim položajima. Samim tim biti preduzetnik je još veći izazov. Na svu sreću, trenutno radim u sferi u kojoj žene bolje prolaze, ponekad. Stvari u svetu digitala malo drugačije funkcionišu i to treba da nas raduje. Takođe, stalno nailazim na žene koje su spremne da pomognu ženama. Baš zbog toga što su razlike između polova doskoro bile veoma velike.
Kada uporedite posao u velikoj korporaciji i mali privatni, šta je teže?
Sve ovo je nadogradnja na sve ono što sam pre radila. Barem ja to tako vidim. Bavila sam se nekada velikim medijima, sad manjim, personalnim, ali opet uživam da budem ne samo kreator sadržaja, već i menadžer, pregovarač, pa i sama svoj ekonomista. Jako je bitno učiti nove veštine i pronalaziti nove talente u sebi. Ako želimo da budemo uspešni, moramo da naučimo da se prilagođavamo i da se menjamo.
Nastavak teksta možete pročitati u 62. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.