Vesti iz izdanja

03.05.2023. 01:50

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Objektivna, poštena i dobro programirana

LIČNOST MESECA Tang Ju, AI CEO kompanije NetDragon Websoft

Kineska kompanija za video-igre NetDragon Websoft nedavno je objavila da je vrednost njenih akcija na hongkoškoj berzi porasla 10 odsto u poslednjih šest meseci, podigavši procenu vrednosti akcija kompanije na nešto više od milijardu evra. Za takav uspeh, kako kažu vlasnici, zaslužna je Tang Ju, prvi AI CEO na svetu

Osnivač Alibabe Džek Ma, čija je kompanija sredinom aprila ušla u trku na polju veštačke inteligencije, još 2017. godine predvideo je da će „robot verovatno biti na naslovnoj strani časopisa Time kao najbolji izvršni direktor u poslednjih 30 godina“.

Čak i pre nego što je AI chatbot ChatGPT dospeo na naslovne strane krajem prošle godine, a neke kompanije počele da ugrađuju ChatGPT-4 ili Microsoft 365 Copilot u svoje radne rutine i to vide kao izuzetno futuristički potez, kineska kompanija za video-igre NetDragon Websoft je otišla korak dalje i postavila virtuelnog robota za generalnog direktora.

Naime, u avgustu 2022. objavili su da je virtuelni humanoidni robot sa veštačkom inteligencijom po imenu Tang Ju (Tang Yu) imenovan za izvršnog direktora njihove podružnice, Fujian NetDragon Websoft.

Ko je Tang Ju?

Tang Ju je virtuelni humanoidni robot kojeg je razvio iFlitek, kompanija specijalizovana za prepoznavanje govora i tehnologiju obrade prirodnog jezika.

Tang Juova veštačka inteligencija omogućava joj da govori, sluša i uči, što joj olakšava donošenje odluka, upravljanje rizikom i obezbeđivanje fer i efikasnog radnog okruženja za zaposlene.

Tang Ju je odgovorna za donošenje odluka o riziku, izradu procena i analiza koje se smatraju složenim, kao i upravljanje funkcijama i različitim zahtevima unutar kompanije.

Štaviše, radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i prima platu od 0 dolara. A rezultati su prilično pozitivni: otkako je Tang Ju imenovana za izvršnog direktora, akcije NetDragon Websofta su porasle za 10 odsto za šest meseci, dostigavši vrednost od 1,1 milijardu dolara.

Imenovanjem robota za generalnog direktora kompanije vlasnici su, kako su naveli, želeli da pokažu novi nivo poverenja u mogućnosti veštačke inteligencije. Umesto da se na nju gleda isključivo kao na alat za automatizaciju zadataka, veštačka inteligencija se sada smatra vrednim saveznikom u poslovnom upravljanju, objektivnom i poštenom, sve dok je dobro programirana.

Još jedno opravdanje koje je kompanija dala za imenovanje Tang Ju jeste da bi, prema njihovom mišljenju, postojanje veštačke inteligencije na poziciji izvršnog direktora osiguralo pravednije i egalitarnije radno okruženje.

„Verujemo da je veštačka inteligencija budućnost upravljanja preduzećima i imenovanje Tang Ju predstavlja našu posvećenost da istinski prihvatimo korišćenje veštačke inteligencije za transformaciju načina na koji upravljamo našim poslovanjem i, na kraju, da tako podstaknemo budući strateški rast“, rekao je Dejian Liu, predsednik NetDragona.

Ako bi ova praksa zaživela, verovatno bi glavni podsticaj kompanijama za automatizaciju pozicije generalnog direktora bio finansijski.

U kompanijama sa liste Fortune 500, prosečna plata generalnog direktora je približno 16 miliona dolara godišnje. Ta plata je u poslednjih 45 godina povećana za 1.460 odsto, dok je prosečna plata radnika povećana samo za 18 odsto.

Zamena ljudskog izvršnog direktora AI robotom ne samo da bi kompanijama uštedela milione dolara u platama, već bi i minimizirala ili eliminisala lične motive koji često dovode do loših korporativnih rezultata. Uvek se uzimalo zdravo za gotovo da je nemoguće automatizovati takvu funkciju, ostaje da se vidi da li će Tang Ju dokazati suprotno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.