Vesti iz izdanja

30.12.2021. 01:29

Autor: Biljana Bilaković

PANTONE 17-3938 VERY PERI

Boja godine 2022

Američka kompanija PANTONE, koja predstavlja jedan od najpriznatijih standarda boja, objavila je svoj uobičajeni godišnji izveštaj o bojama koje će biti dominantne u narednom periodu. Za 2022. godinu izabrala je nijansu iz porodice plavih boja, zvanu Very Peri, kao boja koja će obeležiti godinu koja „stoji” pred nama.

Proces izbora PANTONE boje godine zahteva pažljivo razmatranje i analizu trendova. To uključuje industriju zabave i filmova, aktuelne umetničke kolekcije, kao i nove savremene umetnike, modu, sve oblasti dizajna, popularne turističke destinacije, nove načine života, stilove, socio-ekonomske uslove…. Uticaji takođe mogu da budu inicirani od strane novih tehnologija, materijala, tekstura i efekata koji utiču na sveopšte fizičko i duhovno okruženje, relevantnih platformi društvenih medija, pa čak i aktuelnih sportskih događaja.

Boja čiji je pun naziv 17-3938 Very Peri, potpuno je nova nijansa i spada u porodicu plavih boja uz ljubičasto-crvene nijanse i ilustruje infuziju modernog vremena i način na koji je digitalni svet promenio naš fizički svet, porastom metauniverzuma i zatvaranjem zbog korona virusa. Inspirisana transformativnim vremenima kroz koja svet trenutno prolazi, Very Peri boja predstavlja globalni duh vremena i naš izlazak iz dugog perioda izolacije.

Koristeći dinamičan virtuelni svet kao glavni vid inspiracije, ova boja simbolizuje oslobođenje, istraživanje i kreativnost koju digitalni svet pruža. Kako izlazimo iz intenzivnog perioda izolacije, naši pojmovi i standardi se menjaju, a naši fizički i digitalni životi su se spojili na nove načine.

Kreiranje potpuno nove nijanse koje nije bilo u postojećem katalogu i portfoliju najpoznatijih standarda boja, dešava se ove godine prvi put. 

U pitanju je upečatljiva plavoljubičasta nijanasa, preciznije plava boja sa podtonom crvene, koja spaja vernost i postojanost plave sa energijom i uzbuđenjem crvene. Drugim rečima – „blurple“. Ova boja podstiče na maštovitost i kreativnost izazivajući u ljudima radost, hrabrost, ličnu inventivnost i šarm. PANTONE 17-3938 je najsrećnija i najtoplija od svih plavih nijansi, ona treba da nam vrati optimizam u bolje sutra nakon završetka pandemije. Ako je ovo uopšte završetak, ali nema veze, neka pomognu i boje.

„PANTONE boja godine odražava ono što se dešava u našoj globalnoj kulturi. Kreiranje ove nove boje prvi put u istoriji odražava globalnu inovaciju i transformaciju koja se dešava. Dok nastavlja da prepoznaje boje kao oblik komunikacije ili način da se izrazi i utiče na ideje i emocije, ili način da se angažuje i poveže, složenost ove nove plave nijanse naglašava bezbrojne mogućnosti koje se nalaze pred nama. Dok se krećemo u svetu promena, izbor PANTONE 17-3938 Very Peri donosi novu perspektivu i viziju pouzdane i voljene palete plavih tonova boja”, objašnjenje je iz PANTONE studija.

PANTONE boja je boja koju ćemo viđati ne samo u odevnim kombinacijama, već i u makeup-u, enterijeru, grafičkom dizajnu, u stvari svuda. U arhitekturi, nijanse zeleno-plave i lavande se često koriste u osvetljenju, komercijalnim prostorima, art instalacijama, dajući sveukupno smirijući, optimističan i pozitivan efekat na ljudski um.

Tokom 23 godine, koliko se boja zvanično bira, PANTONE boja godine značajno utiče na razvoj, strategije i kreiranja tržišta, kao i na odluke o kupovini proizvoda u više industrija, uključujući prvenstveno modu, nameštaj, industrijski i grafički dizajn. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.