Vesti iz izdanja

30.09.2015. 19:53

Autor: Gordana Bulatović

Racionalna potrošnja struje

Elektroprivreda Srbije nabavlja „pametna“ brojila

Čitav projekat finansira se iz dela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke od po 40 miliona evra. Očekuje se da će se ovom nabavkom unaprediti kvalitet, omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, uključivanje i isključivanje kupaca i kontrola potrošnje, kao i da će se ovim rešiti rašireni problem krađe struje

Elektroprivreda Srbije potpisala je nedavno ugovor za nabavku merne opreme od francuskog konzorcijuma Atos WD Sagemcom.  Uspešno okončanje tendera raspisanog krajem prošle godine omogućiće da uskoro EPS dobije najsavremeniju IT opremu, ali i da se srpskim potrošačima potrošnja struje, konačno, očitava tzv. „pametnim“ brojilima.

Kako navode u IT sektoru Elektroprivrede Srbije, ovaj projekat trajaće dve godine. U prvoj godini biće instaliran i uspostavljen čitav sistem, serveri i kompletna komunikaciona i energetska infrastruktura. Odmah zatim ide ugradnja brojila na trafostanicama, a sve kako bi se uspostavila kontrola tokova energije, a zatim i instalacija kod industrijskih i komercijalnih potrošača.
U drugoj godini projekta počeće ugradnja 100.000 brojila za potrošače. To će, bar prema trenutnom planu, biti učinjeno u pet rejona Srbije, potpuno besplatno.

Čitav projekat finansira se iz dela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke od po 40 miliona evra. Očekuje se da će se ovom nabavkom unaprediti kvalitet, omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, uključivanje i isključivanje kupaca i kontrola potrošnje, kao i da će se ovim rešiti rašireni problem krađe struje.

Francuski konzorcijum koji je pobedio na tenderu kao podizvođača angažovao je domaćeg proizvođača „pametnih“ brojila, firmu EWG iz Bora. 
Inače, na tender su se prijavile još tri velike kompanije – Ericsson, Landis&Gyr i Indra. Svi su, kao podizvođače, planirali domaće proizvođače brojila. 

Poslednje rangirana, firma Indra tražila je za kompletan posao čak 46,5 miliona evra, dok je prvoplasirani ponudio realizaciju posla za 26,7 miliona evra.

Uslovi tendera bili su da ponuđač ima dobar finansijski položaj u proteklih pet godina i dugoročnu profitabilnost, prosečan godišnji promet u proteklih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da ima pristup ili da raspolaže sredstvima od najmanje 25 miliona.

Ponuđači, prema tenderu, moraju da budu uspešni u izvršenju najmanje jednog sličnog ugovora za električna brojila sa daljinskim očitavanjem, koji je u funkciji na evropskom tržištu, sa najmanje 100.000 brojila, kao i sistema za upravljanje i skladištenje očitanih podataka (MDM/R) sa najmanje 200.000 mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina.

 Da bi se kvalifikovali za dodelu ugovora, ponuđači su morali da imaju fabrike koje proizvode spektar električnih brojila za električnu energiju sa daljinskim očitavanjem, da imaju najmanje pet godina iskustva i godišnju proizvodnju od najmanje 250.000 komada

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetčetvrtom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.