Vesti iz izdanja

01.03.2023. 00:50

Autor: Dragana Nikoletić

Spojka na neviđeno

FENOMENI Umetničko-psihološki eksperiment  

Povez preko očiju kandidata služi da se spreči da vizuelni utisak bude presudan kod sparivanja. I boja glasa je izmenjena, jer i to ponekad može da dovede do preuranjenog zaključka. Obeleženi brojevima od 1 do 10, publici ličimo na osuđenike, ili, u najmanju ruku, čudake sklone javnom mazohizmu. Šta je u našoj duši, ne znamo ni sami

Dan zaljubljenih, 14. februar, negde oko 18 sati. Mesto – Ciglana ili Klub ljubitelja teške industrije (kad se sa Slanačkog puta skrene ka Trudbeniku, odmah posle Rospi ćuprije). Kafana se ubrzano puni do poslednjeg mesta. Na programu je BOOM provodaž rijaliti spektakl, čiji je cilj sparivanje 10 kandidata, kroz sedam kontrolnih tačaka programa.

Spektakl se održava u organizaciji i izvedbi Madam Gagan Kolektiva. MGK je, opet, nova pojava na domaćoj sceni, ali sa znatnim potencijalom, bar kako veruju sami članovi (i ja sa njima, kao jedna od suosnivača).

Istovremeno, i jedna sam od pet kandidatkinja koje će se te večeri upariti sa nekim iz „suprotne“ ekipe, te delim sudbinu ostalih takmičara/ki. Na kapiji me skuplja Čaki, asistent MGK i kolima dovodi do ulaznih vrata, gde me preuzima nadrisestra Marianne i sprovodi u separe, predviđen za opuštanje. O muškima se brine Jasika T-34, za vreme dok nije pevačica dvojca SexoSexo, okosnice muzičkog programa priredbe (kombinacije vodvilja, kabarea i rijaliti emisija).

„Povez preko očiju kandidata služi da se spreči da vizuelni utisak bude presudan kod njihovog sparivanja. I boja njihovog glasa će biti izmenjena, jer i to ponekad može da dovede do preuranjenog zaključka“, objasniće voditelj Sexi Fehmi (istovremeno i frontmen pomenutog benda), kad na to dođe red. Tačnije, kad nas jednog po jednog budu izvodili pred publiku, kao na neku tržnicu.

Ali, taj trenutak još je u futuru, jer program nikako da počne. Kafana se zažarila od iščekivanja, a mi kandidati usukali – onako oslepljeni. Obeleženi brojevima od 1 do 10, publici ličimo na osuđenike, ili, u najmanju ruku čudake sklone javnom mazohizmu. Šta je u našoj duši, ne znamo ni sami.

„Samo da se sad ne razbeže“, poslovično me hvata panika, pa na šanku otvaram račun (bez pokrića), da se ljudi osveže pre sudbonosne odluke. Postepeno se među nama razvija atmosfera solidarnosti, što olakšava čekanje.

Najzad na malenu binu stupa (onaj isti) Čaki, i kreće da prebira po gitari, i da uz to recituje  „endeš, pendeš…“ i ostale „stihove“ razbrajalice.

Za njegovim efektnim nastupom sledi svečano otvaranje, kad mikrofon uzima pomenuti Fehmi, o čijem retro-seksepilu naprosto nema rasprave, u svetlosti tesnog prugastog sakojčića. Na Fehmiju je da pozdravi goste, uključujući i one onlajn, jer događaj se strimuje preko YouTube kanala (ili bar mi u to verujemo).

Red je da voditelj pobroji i sve učesnike, od legendarnog Orgea (iz muzičko-tehničke sekcije), aurološkinje Klaudije (koja prognozira ko se sa kim mečuje po boji aura), dr Norijena te Žitana (koji odlučuje o kompatibilnosti kandidata na osnovu nadridijagnoza), astrološkinje Alfa Beta Game (koja o podudarnosti sudi na osnovu zodijaka), do tročlanog stručnog žirija i, naravno, sponzorke jedne od nagrada za takmičare.

„Iza svega stoji naš Master Mind, Irina Jerina, koja jedina zna kako da sabere glasove“, Fehmi dalje najavljuje. U ponudi je, kaže, i „egstatik-egzotik masaža by Kosmogina i prodajna izložba prigodnih radova Bojana Đorđevića Omče, kao i veliki izbor afrodizijačkih jela…“. Sve u svemu, jedna vrlo ozbiljna produkcija, o čemu svedoči i buran aplauz.

Nakon muzičke tačke, Jasika i sestra Marianne nas izvode na scenu i ređaju na zgusnutim stolicama. Čini se da je sada sve u redu, to jest, da smo zbrinuli najosetljiviju kariku.

Ali, i najboljima se dešavaju pehovi… Tako, em nema prenosa uživo, em tehnika ne može da podrži žive sadržaje, em ton ponekad ode u opasne frekvencije. Srećom, entuzijazam sve to pokriva, pa se i snimatelj Zole ponaša kao da je sve normalno i kao da snimak ne zavisi od postprodukcije.

Ja i dalje brinem, šta ću, takva mi je karma. Zato drmnem jednu rakijicu, te postajem blažena. Stoga me prva tačka ‘“Ko si? Ja sam’“ zatiče nespremnu. Koja tri pitanja da postavim muškima, da dođem do potrebnih, a izbegnem suvišne informacije?

„Kandidatu broj sedam, da li imaš auto?“. Isto to pitanje ponavljam i osmici i devetki. Budući da samo osmica zadovoljava taj moj jedini kriterijum, pišem taj broj na tablici. Ipak ga brišem kad desetka uzvraća istom  merom i postavlja moje pitanje nama ženama. Opa, mali je opasan, pomislim krajičkom svesti.

Sad je trenutak za digresiju: izbor kandidata bio je vrlo komplikovana operacija, jer trebalo je naći 10 osoba otvorenog uma i spremnih na psihološki eksperiment bez presedana u naučnoj praksi. Zato su neki prvo pristali, da bi se ubrzo popišmanili, a jedna se takmičarka čak i razbolela dan uoči priredbe. Nju je zamenila Nermina (članica MGK), stigavši namenski iz Sarajeva.

Dva kandidata smo napabirčili u Aranđelovcu, ali ne obična, već buduće realne supružnike. „Taman da prođete poslednji predbračni test“, prihvatili su naše gledište, bez previše razmišljanja o posledicama. Meni je najveći bedak što sam ih sve, osim jednog, već poznavala, te mi je faktor iznenađenja unapred bio uskraćen. Ostali su smoreni iz drugih, već navedenih razloga, pa je sreća što se program polako zahuktava.

Druga je tačka daleko izazovnija, jer svako treba da izvede nešto u čemu smatra da je dobar, pa kandidatkinja broj pet bira da nestane. U tome pomaže dečji trik – prebacivanje čaršava preko njene glave, na šta se publika guši od smeha i zdušno aplaudira. Ovo je jedino i bitno, jer takmičari rasuđuju na osnovu reakcija gledalaca, budući da smo lišeni vida, kako sam već dvaput naglasila.

Atmosfera ipak dostiže maksimum kad šestica zapeva „Sinoć nisi bila tu“, prvo svojim, a zatim mutiranim glasom, na samoj granici kreštanja. Štaviše, publika urla od smeha. Lično ne puštam da ovo prevagne, jer čekam „svoju“ desetku. Iskoristivši diskreciono pravo da virim ispod maske, vidim kako on spretno manipuliše košarkaškom loptom, kao da je oduvek to naslepo vežbao. Stoga ponovo ispisujem „10“ na tablici, premda ni osmica nije loša u vrtenju svetlosnih kugli, dok i sedmica vešto svira na ukuleleu.

Fehmi, uz muzički predah, čeka da dobro izvagamo, a onda čita naše odluke, ne bi li Master Mind sabrala broj podudaranja.

Znoj me obliva kada shvatim da nisam ničiji izbor. Zato se uzdam u stručna mišljenja, na koja niko nema prava veta, i moraju se uzeti u obzir prilikom konačnog odlučivanja.

Prema scenariju, ove ekspertize trebalo je da budu saopštene preko video-priloga, ali, kako je tehnika u kolapsu, čuju se samo glasovi stručnjaka.

Teško je verovati, ali i dr Norijen, i Alfa Beta Gama, procenjuju da smo desetka i ja idealni partneri, bez ikakvog mog uplitanja. Uostalom, da li biste vi potezali diskreciono pravo, ili vezu, u krojenju vlastite sudbine? Ili biste se uzdali u izveštaje kreirane na osnovu usko stručnih parametara? Čak mi i stav aurološkinje Klaudije ide naruku, jer su, po njoj, sve opcije moguće.

Iako je pretio rizik da se izdaja tehnike odrazi na opšte raspoloženje, spektakl je još u okviru svoje definicije – ma kako bio kontrolisan, njegov kvalitet ipak je u spontanosti, jer faktor iznenađenja doprinosi katarzi publike. Druga je stvar sa nama kandidatima. Mi smo i dalje kao slepi kučići što se samo na osnovu njuha kako-tako snalaze. U ovom slučaju, njuh zamenjuje nada da ćemo na kraju naći utočište u adekvatnom zagrljaju.

Sledeća tačka, „’Ima li hemije’“, za mene je ipak pravo otkrovenje. Kao u transu menjamo partnere u igri zvanoj stiskavac. Šestica mi je drvena, sedmica drži distancu, osmica igra sama za sebe, devetka izbegava intiman kontakt… Samo desetka radi to što treba mom telu, budi ga iz uspavanosti. Trnci mi struje od glave do pete, moj izbor ovim postaje konačan.

Hemija se razvija i između četvorke (Nermine) i devetke, kao i trojke i osmice (onaj par iz Aranđelovca). Petica ima veće šanse da nađe parnjaka u publici, jer je izabranik tamo čeka, dok bi i dvojka i šestica mogli da se mečuju, kad bi sebi dali priliku.

Možda je važno da naglasim da je povod za izvedbu spektakla već ispunio svoju funkciju par dana pre održavanja. Naime, za BOOM provodaž smo se odlučili nakon uspešne realizacije proslave trostrukog rođendana u prostoru Ostavinske galerije jer se iz njega izrodilo i jedno zaljubljivanje, u međuvremenu preraslo u vezu. Time je potvrđen kapacitet Madam Gagan Kolektiva da posreduje u sparivanju. Iz istih resursa, nastale su i druge, pobrojane situacije sudbinskog zbližavanja.

Kako je princip Provodaža ipak bio zasnovan na suštinskim podudarnostima, red je bio da svoje instinktivne stavove kandidati na kraju provere. Za ovo je bio zadužen dr Norijen, koji je svima pomogao da prelome. Moja je odluka već bila čvrsta, pa je jedino što me je još uvek brinulo – zašto sam ispala iz internog glasanja muškaraca. Zar sam i dosadna, osim što sam (pijana i) matora?

Doktor me je umirio tapšanjem po ramenu, i ohrabrio rečima da sledim svoj osećaj. Dok je Irina Jerina sabirala naše glasove i glasove žirija, stručnjaka i publike, na bini je tekao muzički program, pa su svi pocupkivali, u najmanju ruku. Neki su se i egzotik-ekstatik masirali, neki kusali afrodizijačke specijalitete, a neki samo minglovali, kao što je i poželjno u ovakvim prilikama.

Na redu je bilo proglašenje srećnih parova, na osnovu ukupnog broja glasova, sve uz uručenje nagrada. Bila sam pozitivno šokirana rezultatima: desetka mi je neopozivo pripala. Problem ogromne razlike u starosti (30 godina u moju korist) možda se može prevazići uz vaučer za noćenje u šatoru. On voli šumu, kako je rekao, a ja vodu, što valjda nije nepremostivo u nekoj prolećnoj budućnosti.

Ni četvorka i devetka nisu imali ništa protiv spolja donete odluke, uveliko su se ljubili na njenom takmičarskom mestu. Trojki i osmici samo je potvrđeno da su jedno drugom suđeni. Dvojka i šestica krenuli su kući nezavisno, a šta je dalje bilo, nismo obavešteni.

Petica je svoju sreću našla u publici, kao što smo već nagovestili. Sedmica se zbog toga nije rastužila, već i on(a) otišla zadovoljna, kao, uostalom i publika. Stoga možemo biti zadovoljni postignutim i planirati naredne pustolovine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.