Vesti iz izdanja

30.06.2022. 21:05

Autor: Nova Ekonomija

Terapija bola inovativnim metodama

Dr Vladan Milošević, specijalista anesteziologije i supspecijalista medicine bola, klinika Ioanna Regen

Svako od nas je makar jednom u životu osetio bol koji bi mogao definisati kao nepodnošljiv – na primer, najčešće kada vas boli zub ili imate upalu uha, zatim neke od sportskih povreda i sl. Često ljudi ne znaju zbog čega ih nešto boli, niti kako da to reše.

Jasno je da bol uvek signalizira da postoji neki zdravstveni problem, pa makar taj osećaj bio slab, trenutan, kratkotrajan, ili uporan, jak i dugotrajan.

Bol svakom čoveku smanjuje kvalitet života, i umanjuje normalno funkcionisanje na dnevnom nivou. O tome šta medicina može da uradi i pomogne pacijentima, razgovaramo sa dr Vladanom Miloševićem, specijalistom anesteziologije i supspecijalistom medicine bola.  

Šta predstavlja terapija bola i u kojim medicinskim indikacijama stručnjaci klinike Ioanna Regen pomažu pacijentima?

Tretiranje ili lečenje bola zahteva jedan multidisciplinarni pristup. Lekari koji se inače bave različitim tipovima i vrstama bola, odnosno patologijom bola, podrazumevaju učešće neurologa, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, anesteziologa, često se uključuje i ceo tim, gde je neophodan i psiholog ili psihijatar. Bol u velikom broju slučajeva može preći u hroničnu fazu, dobija neuropatsku komponentu, pa može izazvati i promene na mentalnom nivou pacijenta, pogoršanje raspoloženja, dnevnog funkcionisanja, obavljanja poslovnih zadataka i sl.

Vrlo je ohrabrujuća činjenica da se bol uvek može umanjiti, a i u određenim stanjima sasvim ukloniti. Pre toga, bitno je da znamo šta je uzrok bola, zbog čega je on nastao… Lečenje hroničnog  bola je jedan veoma dugotrajan proces, zato što je neophodno stalno pratiti terapiju i proveravati stanje pacijenta.

Globalno gledano, najveći broj pacijenata iz svih oblasti medicine su pacijenti koji imaju probleme sa nekom vrstom bola. Vrste i tipovi bola mogu biti različiti – akutni i hronični, površni ili duboki, postoperativni, kancerski, neuralgije, mialgije, migrene i glavobolje. Svaki od tih bolova tretira se na specifičan način i sa individualnim pristupom lečenju, shodno stanju pacijenta. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.