Vesti iz izdanja

01.12.2014. 02:34

Autor: Gordana Bulatović

Traže se merljive uštede

Šta MMF očekuje od EPS-a

Predstavnicima MMF je predočeno da EPS neće pasti na teret budžeta Srbije u narednoj godini. Zato je i bitno da se sprovedu najavljene reforme kako EPS ne bi postao teret poput drugih javnih preduzeća, već naprotiv, nosilac privrednog razvoja u narednih nekoliko godina

Prvi put je, otkako Srbija pregovara i pravi sporazume sa Međunarodnim monetarnim fondom, Misija ove finansijske institucije ušla ozbiljnije u knjige srpskih janih preduzeća. Istina, nisu se bavili baš svim, ali jesu onim najvećim.

Kako za „Novu ekonomiju“ potvrđuju u Elektroprivredi, tokom novembra su se vodili  intenzivni razgovori o tome šta je sve potrebno uraditi da se EPS vrati među najznačajnije elektroprivrede ovog dela Evrope.

„MMF više ne zanima samo opšta makroekonomska slika Srbije, već i suštinske reforme. Utvrđeno je da će našoj ekonomiji biti bolje kada se izvrše suštinska promene državnog i javnog sektora, odnosno javnih preduzeća. Jedno od tih preduzeća, a i najvažnije, jeste Elektroprivreda Srbije. Plan o reformi EPS-a ići će ruku podruku sa reformom srpske ekonomije. Performanse Elektroprivrede Srbije biće pokazatelj da li je i koliko urađena reforma u javnom sektoru, odnosno pokazno mesto koliko su reforme realne i koliko se odvijaju u dogovorenim parametrima“, kažu u EPS-u.

Od decembra ove godine, iako je Zakon o energetici predvideo još za kraj 2012, Vlada će konačno dati „zeleno svetlo“ za sistemske promene u Elektroprivredi.

MMF podržava planiranu korporativizaciju i uvođenje nove organizacije u Elektroprivredi Srbije, ostvarivanje ušteda i povećanje efikasnosti, kako bi EPS postao uspešna i profitabilna kompanija. To i jeste plan menadžmenta EPS-a kroz Plan reorganizacije koji uskoro treba da usvoji Vlada Srbije. Predstavnicima MMF je predočeno i da EPS neće pasti na teret budžeta Srbije u narednoj godini. Zato je i bitno da se sprovedu najavljene reforme u najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji, kako EPS ne bi postao teret poput drugih javnih preduzeća, već naprotiv, nosilac privrednog razvoja u narednih nekoliko godina. Ministar energetike Aleksanar Antić je predstavnicima Fonda u potpunosti preneo Plan reorganizacije, sa kojim su oni saglasni. Jasno je da, kada ne bi bilo dogovora svih učesnika, sigurno ne bi bilo ni uspeha reformi, napominju u Elektroprivredi Srbije.

Kako tvrde u ovoj kompaniji, koja je i dalje javno preduzeće, upravo promene u firmama koje su u državnom vlasništvu moraju da se dogode što pre. Za to, dodaju, postoji, prvi put, i vrlo jasna odluka političkih faktora. Više, ističu u EPS-u, niko ne spori da mora da dođe do korporativizacije te firme.

 I Misija Fonda, a koja je dala preporuku bordu direktora ove institucije da potpiše sa Srbijom trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, veruje da je moguće povećati efikasnost poslovanja.

Oni insistiraju na smanjivanju administracije i merljivim uštedama.  Pratiće svaki korak reorganizacije, što će predstavljati i svojevrsni pritisak da se reorganizacija u potpunosti i sprovede. Znači, Fond ne traži samo puko otpuštanje radnika. Oni traže da firma bude efikasna i da joj jedina mera bude profit, objašnjavaju u Elektroprivredi Srbije. Dodaju i da, ako se utvrdi višak radnika, za njih će, u saradnji sa Vladom Srbije i sindikatima, biti definisan socijalni program.

I ministar energetike Aleksandar Antić potvrđuje da će biti pripremljen plan koji će obezbediti da ceo sistem bolje funkcioniše.

Nastavak teksta možete pročitati u šesnaestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.