Vesti iz izdanja

01.10.2022. 02:24

Autor: Katarina Baletić

Više se isplati čekati nego investirati

Kada je volatilnost velika, isplati se da ne donosite investicione odluke. Donošenje investicionih odluka, po mom mišljenju, nije samo investiranje novca, nego, u najmanju ruku, odlučivanje o tome kako to utiče na kompaniju, radnike, građane i p...

Salvatore Kantale Foto: Paola Felix Meza

Salvatore Kantale, profesor finansija na IMD Biznis školi u Lozani

Ni kompanije ni državne ekonomije nisu bile spremne na ono što im je ova godina pripremila. Nakon pandemije koja se privodila kraju, delovalo je kao da će se stvari napokon smiriti, ali nas je već na početku godine zatekao konflikt između Rusije i Ukrajine. Stvari su postale nepredvidive, a svet za energetsku krizu nije bio pripremljen. Ova kriza podstakla je inflaciju kakvu Evropa nije imala još od ranih 70-ih godina, kaže u razgovoru za Novu ekonomiju profesor Salvatore Kantale.

Kantale je ovog septembra posetio Beograd zbog početka rada ESEM (Executive School of Economics and Management) Biznis škole u čijem je Savetodavnom veću i u čijem je kreiranju učestvovao.

Ako se Evropa sa ovako visokom inflacijom nije susrela proteklih 50 godina, kako se danas menadžmenti kompanija sa njom bore?

Postoji generacijski jaz između izvršnih direktora (CEO), finansijskih direktora (CFO), kao i generalno poslovnih ljudi (koji su radili 70-ih godina, prim. nov.) i onih koji ne znaju da se izbore sa inflacijom. Mi danas ne znamo šta da radimo, ne znamo da prepoznamo nagoveštaje ili ne znamo kako da odgovorimo na njih. Ako pogledate alate finansijskih direktora ili alate bankara takođe, čini mi se da ni oni tačno ne znaju kako da se izbore sa inflacijom. A to će biti jako važno.

Šta inflacija znači za poslovanje kompanija?

Inflacija praktično znači da će stopa rentabilnosti za investicione mogućnosti biti sve veća i veća. Ono što je bila prihvatljiva investiciona odluka pre tri godine neće biti na istom nivou prihvatljiva za tri meseca ili za tri godine, u zavisnosti od toga koliko će ovo da traje. To znači da će nivo investicija biti smanjen.

Kako će onda to uticati na pojedince?

Za kompanije to znači da će imati manje prilika za investicije, tako da će biti manje rasta. Naravno, to će se odraziti i na smanjenje bogatstva za pojedince.

Da li se već smanjio obim investicija u Evropi?

Čini mi se da je rano da se o tome govori, ali možemo da vidimo veću tražnju za otkupima (buybacks). To je situacija u kojoj kompanije dobit koju ostvare ne ulažu u tekuće poslove, već vraćaju novac akcionarima. To se već događa. A to znači da će biti sve manje novca koji će kompanije imati za investiranje.