Vesti iz izdanja

31.10.2015. 10:02

Autor: Marko Somborac

Vučić nikad ne isprlja ruke

Marko Somborac pita Zorana Kesića i redakciju Njuz.neta

Marko Somborac svoje stavove izražava kroz strip, koji je često „država u državi“ u odnosu na novine u kojima se objavljuje. Onako skoro pa „eksteritorijalan“. Zoran Kesić vodi emisiju „24 minuta“ koju neki tretiraju kao skoro jedino svetlo u medijskom tunelu, a drugi sumnjaju da je on planski dozvoljeni „šala komika“ ventil u tom istom medijskom tunelu. Treći pak tvrde da se njegova emisija od satire pretvorila u hroniku jer se sad njegove parodije stvarno dešavaju. Pa tako i ekipa Njuz.neta dobija opasnu konkurenciju u pravim dnevnim informacijama. Nekad ne znamo šta su objavili oni, a šta državni i stranački organi. 

„Nova ekonomija“ odlučila je da ih prvi put sve spoji i da vidimo kakvo je njihovo pravo viđenje „aktuelnog trenutka“.

Marko Somborac: Bili smo skoro svedoci pokretanja druge peći u Železari Smederevo. Da li je to lek i za druge gubitaše? To meni zvuči kao nelogično, zamislite naslov „Simpo pokrenuo pogon broj 2“ ili „Železnica duplira broj pruga“. Šta mislite o tome?

Viktor Marković: Jeste logično da jedna peć pravi jedan posao, dve prave dva posla. Zašto ih onda ne otvorimo sto? Imali bismo onda 100 odsto BDP-a od Železare Smederevo.

Zoran Kesić: Ne moramo da napravimo 100, možemo da napravimo 50, ali da budu duplo veće. 

Soko Sokolović: Sve dok ima mesta, bolje je da idemo u širinu, nego da idemo u visinu.

Marko Somborac: Znači tu se slažete sa politikom naše Vlade. Kad je u pitanju taj GDP do 1%. Videli smo da premijer dobro barata tim izrazima, GDP, roll over… Da li to pokušava da nas zaseni svojom ekspertizom, jer čim zna te izraze mora da se razume u to, bar se nadamo. Ili je samo za jednu stepenicu bliže, za sve one koji mu se dive fizički i mentalno, kako sada da ga imitiraju. Zamislite Zorana Babića kako pred ogledalom vežba te izraze. Kako to izgleda… Ja ga uvek zamišljam golog, sa kravatom.

Nenad Milosavljević: Pa Babiću bi bilo potrebno još jedno pet mandata da ovlada tom terminologijom.

Marko Somborac: Zato će biti i novi izbori, da bi mu se dalo vremena.

Nenad Milosavljević: Pa da, i Vučić je za Babića rekao – on ima te lapsuse, ali on čovek uči nove reči. Očigledno je da mu i Vučić sam zadaje nove reči, jer on tokom samo jednog svog govora izbaci gomilu tih nekih teških izraza i teških reči. To mu je praktično domaći zadatak za narednih ne znam koliko… Verujem da mu nije lako, ali bitno je da on ima tu volju da savlada sve.

Viktor Marković: Da budem iskren, ni ja ne znam gomilu tih teških izraza.

Marko Dražić: Pa zato ti nisi premijer.

Viktor Marković: Pa zato nisam, a premijer može da me lera kako hoće. Mislim da on i računa na to da mi te izraze nikad nećemo ni naučiti.

Nenad Milosavljević: Pa dobro, ti izrazi su komplikovani. Svaki od tih izraza ima neku priču iza sebe, objašnjenje, teoriju, gomilu detalja i to je onda prilično komplikovano i za ljude koji se razumeju u ekonomiju. Možeš misliti koliko su onda komplikovani za nekog običnog birača koji preskače stranice ekonomije u novinama i odmah ide na rijaliti ili sport. 

Viktor Marković: Bio bi dobar rijaliti „Roll over“, ekonomski rijaliti.

Soko Sokolović: Nikada nije koristio te izraze pre nego što je postao premijer. 

Miroslav Vujović: Bukvalno je preko noći počeo. 

Marko Somborac: Imamo sve te ekonomske uspehe, taman je sve krenulo kako treba i opet nas to Kosovo vreba iza ugla. Premijer je krenuo u akciju, videli smo da je imao sastanak sa patrijarhom. Zanima me čemu taj sastanak, da li patrijarh ima nešto novo da mu kaže? Sastaje se i sa ministrima oko te teme, sa kojima se i inače sastaje svaki dan. Kao da se pravi privid nekog velikog konsenzusa gde će on na kraju da kaže: Ja ne bih, ali patrijarh… Da li su ti razgovori sa patrijarhom na liniji Crkva – Bog – Mesija?

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetpetom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.