Vesti iz zemlje

01.04.2022. 12:31

ASEE

Autor: Nova Ekonomija

Infuzija poslovnih znanja za efikasniji onboarding

ASEE

Tokom prvih šest meseci, svi novozaposleni u ASEE su istovremeno i polaznici onboarding akademije ,,Knowledge infusion”, tokom koje stiču strukturisanu bazu znanja i veština koje će im kasnije biti od pomoći u svakodnevnom radu i saradnji sa kolegama i klijentima

Piše: Stanislava Nestorović, Training and development specialist, ASEE

U kompaniji ASEE se od prvog dana misli o potrebama novih ljudi, a zaposleni u HR-u kontinuirano rade na unapređenju programa za efikasnu integraciju novih koleginica i kolega.

Onboarding proces, koji traje 6 meseci, pažljivo je osmišljen koncept u okviru kojeg se novozaposlenima  najpre obezbeđuje ravnopravnost sa ostalim kolegama i koji je usmeren da prepozna vrednost koju oni donose kompaniji. Svi zaposleni u HR-u u nekom od segmenata daju doprinos onboardingu – naše nove kolege najpre upoznajemo sa činjenicom kako naš tim funkcioniše iznutra, kako postižemo vrhunske rezultate, ali i kako nikada ne gubimo iz vida da je potrebno da budemo i humani, da se zabavimo, našalimo i družimo. Nakon prvih dana i nedelja, svakom novom kolegi se posebno posvećujemo tokom organizovanog pojedinačnog intervjua, jer nam je od važnosti da čujemo kakvu smo atmosferu stvorili, da li svi koji imaju značajne uloge u procesu, deluju kao celina i tako na pravi način doprinose osećaju pripadništva, ali i očekivanom stepenu autonomije i osećaja svrsishodnosti. Nije iznenađujuće da „Buddy“ pridobije najviše simpatija naših zaposlenih, jer sve „Badiće“, koji su tu da olakšaju integraciju u tim, vešto biramo. Ključnu ulogu u razvoju nosi superviozor brine o tome da  svaki novi član tima dobije svu podršku u vidu novih znanja  i ohrabrenje. 

Tokom prvih 6 meseci, svi novozaposleni su istovremeno i polaznici naše onboarding akademije ,,Knowledge infusion”, tokom koje stiču strukturisanu bazu znanja i veština koje će im kasnije biti od pomoći u svakodnevnom radu i saradnji sa kolegama i klijentima. 

Svi treninzi u okviru akademije “Knowledge infusion” razvijeni su tako da podržavaju naše poslovne vrednosti. U tom smislu obuhvataju razvoj lične efikasnosti, komunikacionih veština i unapređenje iskustva klijenata, kao i organizacionh veština. Počevši od prve radionice na kojoj usvajaju model ponašanja koji je u skladu sa našim  vrednostima, preko veština pružanja ili prihvatanja povratnih informacija, pa sve do pripreme za sastanke sa klijentima – novozaposleni ulaze u korporativni svet sa mnogo manje otpora. Ovaj program donosi posebnu vrednost za  za mlade kojima je ovo prvo radno iskustvo i koji se nalaze na prekretnici između studentskog način razmišljanja i poslovnog stava koji je potreban za savesno obavljanje njihovih novih zaduženja. 

Ovaj program je i platforma za umrežavanje unutar kompanije i razvoj novih poznanstava. Boljim upoznavanjem svojih saradnika naši zaposleni  stvaraju siguran krug ljudi kojima će se obratiti kada žele da realizuju neku od svojih ideja, što je u samom početku veoma važno za sticanje osećaja pripadnosti i shvatanje suštine timskog rada.

Kroz ,,Knowledge Infusion“ program želimo da postignemo obostrani benefit – da novozaposlene na praktičan i svakodnevno primenjiv način uvedemo u našu organizacionu kulturu i da istovremeno osiguramo brži i lakši proces njihove adaptacije i bržeg postizanja rezultata.

Treninge u trajanju od četiri sata organizujemo za svaku grupu jednom mesečno, a vreme održavanja je prilagođeno  njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Svaki je praktičan i interaktivan, a naši instruktori insistiraju  na aktivnom učešću polaznika i  na njihovom prevazilaženju predrasuda vezanih za ,,meke” veštine koje se često viđaju u IT kompanijama.  Ovom prilikom nenametljiv način radimo na njihovom usvajanju ASEE sistema vrednosti.

Ti jednomesečni susreti su istovremeno i prilika da odgovorimo na njihove dileme iz svakodnevnog posla, kao i da podstaknemo njihovu proaktivnost i odgovornost. 

Evaluacije nam pokazuju da smo na odličnom putu, kao i njihova potreba da sa nama podele primenu naučenog u periodu između treninga. Značajna podrška u procesu su nam i njihovi menadžeri koji imaju sluha za ovaj aspekt razvoja i omogućuju novozaposlenima prostor i vreme za razvoj kroz interne programe obuka. 

Za budućnost imamo i sjajne planove i ideje za razvoj akademije kroz razvoj mladih lidera i podučavanje mentorskih veština za novozaposlene.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.