Srbija Vesti iz izdanja

01.11.2023. 02:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

TRUST MOZGOVA

mozak Foto: Freepik

PLANINE

„Iranske žene ne crpe svoj kredibilitet i legitimitet borbe iz intenziteta ugnjetavanja i diskriminacije koje su pretrpele, već pre iz svog kontinuiranog i hrabrog otpora i borbe za demokratiju, život, slobodu, jednakost, ljudska prava i mir. Mi, žene, verujemo da strah, teror i oluje nikada ne mogu da zatresu planine.

Narges Mohamadi, iranska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir


 

STRAH

„Apsolutno je neophodno da osiguramo da Evropska unija bude bezbedna od terorističkih pretnji. Ljude koji predstavljaju bezbednosni rizik za Evropsku uniju treba mnogo, mnogo brže vratiti u zemlju porekla. Takođe moramo da se uverimo da nema nasilnog antisemitizma ili nasilne islamofobije… da bi se svi naši građani osećali bezbedno u Evropskoj uniji.

Ilva Johanson, evropska komesarka za migracije


 

MANJI DETALJ

„I opet, grupa vojnika uhvati devojku, siluje je, a zatim je ubije, dvadeset pet godina pre dana mog rođenja. Taj manji detalj, o kome drugi možda neće mnogo razmišljati, ostaće sa mnom zauvek, uprkos meni i trudu da to zaboravim, istina o tome nikada neće prestati da me juri.

Adanija Šibli, palestinska spisateljica (Iz knjige „Manji detalj“)


 

SILA

„Hamas i Vladimir Putin su različite pretnje, ali jedno im je zajedničko – žele da u potpunosti unište demokratiju koja se nalazi pored njih. Ne možemo dozvoliti da sitne, pakosne, pristrasne politike stanu na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Ne možemo i nećemo dozvoliti da pobede teroristi poput Hamasa i tirani poput Putina. Odbijam da dozvolim da se to dogodi.

Džo Bajden, američki predsednik


 

SMISAO

„Dok su novinarstvo i analiza svetskih događaja neophodni, potrebne su nam i metaforične i spore informacije da bismo dali smisao našoj stvarnosti, koja se brzo transformiše novim tehnologijama, dok je još uvek zakovana očigledno vanvremenskim verskim i nacionalnim sukobima.

Haruki Murakami, japanski pisac (AP)


 

SAT

„Ono što nas približava globalnom ratu je to što sada postoji normalizacija međunarodnog nasilja. Javno mnjenje se naviklo na to. Ako prestanemo da cenimo ljudski život, sat nuklearne apokalipse ili svetske apokalipse uopšte približava se ponoći.

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i ruski opozicioni aktivista (RSE)

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.