Veliki doprinos EPS-a rastu BDP Srbije

Rezultati Elektroprivrede Srbije u proizvodnji električne energije i uglja značajno su doprineli rastu BDP i industrijske proizvodnje u prvom kvartalu 2018.

To su istakli Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS prilikom obilaska radova na kapitalnom remontu bloka A4 u TENT A, koji se odvijaju i tokom praznika.

Antić i Grčić su tom prilikom čestitali Međunarodni praznik rada, 1. maj, svim zaposlenima u EPS-u i energetskom sistemu Srbije. 

"EPS i svi zaposleni u EPS-u danas, kao i svih 365 dana u godini, 1. maj dočekuju radno i ja im na tome čestitam i želim da im zahvalim u ime svih građana Srbije", rekao je Antić i istakao je da je važno to što EPS nastavlja sa politikom inesticija i kapitalnih remonta ključnih blokova. 

Antić je zahvalio i menadžmentu EPS-a i svim zaposlenima na velikoj posvećenosti i ozbiljnom radu koji su doprineli ekonomskom rastu Srbije od 4,5 odsto u prvom kvartalu i dodao da je EPS nastavio odlične rezultate i u aprilu sa proizvodnjom električne enerije za oko 14 odsto većom nego u istom mesecu lane, dok je proizvodnja uglja povećana za oko šest odsto. 

Antić i Grčić su najavili da će kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu biti završen do kraja jula, kako je i predviđeno. 

Remont bloka A4 u TENT A jedna je od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu Elektroprivrede Srbije, a ulaganjem oko 53 miliona evra snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine. 

Grčić je naglasio da se radovi na bloku A4 odvijaju bolje od planirane dinamike i da će biti završeni u predviđenom roku. 

"To jedan od najvažnijih poslova u TENT-u kojim će se za nešto više od 20 megavata povećati kapacitet bloka A4 i produžiti radni vek za nekoliko narednih decenija. Ovim poslom ostvaruje se politika Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, cele vlade i menadžmenta EPS-a usmerena da se EPS ojača i prošire enegetski kapaciteti i prilagode svim propisima EU", rekao je v. d. direktora Elektroprivrede Srbije. 

Grčić je dodao da su deo te politike i započeti kapitalan projekat odsumporavanja dimnih gasova na blokovima A3, A4, A5 i A6 u TENT A i odluka da se umesto gašenja, najstariji blokovi A1 i A2 sačuvaju i revitalizuju tako da rade i u narednim decenijama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara