Arapski vlasnik Luke Novi Sad zainteresovan za bugarske luke

Foto: Ilustracija, Pexels
  • 14.06.2019

  • 13:40

  • Novinite, Nova ekonomija

  • 0

Jedan od najvećih lučkih operatera na svetu Dubai Port World, čija je sastavna firma P&O Ports Dubai nedavno kupila Luku Novi Sad, interesuje se za ulaganje u bugarske luke i stvaranje visokotehnoloških logističkih centara u različitim gradovima, prenosi Novinite.

Kako piše Novinite, pre dva dana održan je i sastanak između bugarskog predsenika Rumena Radeva i CEO ova kompanije Ahmed-a bin Sulayem-a, koji je jedan od najuticajnijih privrednika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

PROČITAJTE JOŠ:

Tom prilikom, oni su razgovarali o pozicioniranju Bugarske kao regionalnog logističkog centra za transport robe iz Evrope u Aziju.

CEO Dubai Port World, koji u svom vlasništvu ima 78 logističkih terminala u različiti delovima sveta, rekao je da korišćenje bugarskih luka duž Dunava omogućava brz pristup evropskih zemljama.

S druge strane, Radev je istakao da njegova zemlja osim dobre pozicioniranosti ima i visoko kvalifikovani kadar i odlične preduslove da upravo Bugarska postane regionalni logistički centar.

Luka Novi Sad je prodata kompaniji iz UAE u maju po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. To je bila jedina preostala luka u vlasništvu Republike Srbije.

Podsećanja radi, godinu dana pre toga, P&O Ports Dubai potpisala je i Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka sa Vladom Srbije.

pošaljite komentar

Nema komentara