Vesti iz sveta

23.10.2019. 13:14

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Banke bi mogle da odbiju saradnju sa Fejsbukom zbog Libre

Banke bi mogle da odbiju saradnju sa Fejsbukom (Facebook) u slučaju da ta kompanija lansira svoju digitalnu valutu, Libru, pre nego što se prilagodi zahtevima finansijskih institucija i regulatora, izjavio je izvršni direktor holandske multinacionalne banke ING Ralf Hamer.
On je u intervjuu za Fajnenšl tajms (Financial Times) naveo da banke trebaju da budu „čuvari finansijskog sistema“ i da moraju da reaguju u slučajevima koji mogu dovesti do finansijskog kriminala.
Fejsbuk je u junu najavio da će 2020. godine predstaviti Libru zasnovanu na blokčejn tehnologiji (decentralizovan način čuvanja podataka) i Kalibru, digitalni novčanik za tu valutu, koji bi mogao da se koristi putem više aplikacija Fejsbukovih aplikacija (Messanger, WhatsApp).
Tehnološki gigant je najavio i da on sam neće upravljati Librom i tehnologijom vezanom za nju, već da će biti deo Libra asocijacije, koja je prošle nedelje formirala dvadesetočlani upravni odbor u Ženevi.
Pojedine velike kompanije za obradu uplata, poput Vize, Masterkarda, PejPela, su se u međuvremenu povukle iz projekta zbog sve većeg pritiska državnih regulatora, koji takođe smatraju da bi Libra bila podložna zloupotrebama.
Francuski ministar zadužen za ekonomiji i finansije Bruno le Mer nedavno je rekao da su se vlade u Parizu, Rimu i Berlinu spremni da zaustave širenje Fejsbukove digitalne valute na područje Evropske unije. Le Mer je samo poslednji u nizu centralnih bankara i državnika koji su najavili regulaciju Libre.
Fejsbuk je pre dva dana nagovestio da bi umesto u potpunosti digitalne valute, Libru mogao da veže za korpu nacionalnih valuta ili za pojedinačne svetske monete.
Rojters izveštava da je Fejsbukov šef Libra projekta Dejvid Markus rekao da je cilj kreiranje boljeg sistema plaćanja i da razmatra alternative za dostizanje tog ishoda.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.