Vesti iz sveta

15.03.2019. 14:14

InStore magazin

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

Banke uvode kreditne kartice sa skenerom otiska prsta

Banke testiraju kreditnu karticu sa ugrađenim skenerom otisaka. U 2019. već postoji mnogo načina za kupovinu: dodirom telefona, unosom PIN-a ili potpisivanjem računa, ali bi se uskoro mogla pojaviti nova mogućnost, preneo je portal Futurism.
Kompanija za digitalnu bezbednost u Holandiji Gemalto radi na debitnoj kartici koja će omogućiti sigurnu kupovinu putem ugrađenog biometrijskog skenera za otiske prstiju.
Ako stavite palac preko skenera na kartici, dodirnite ga na bilo kojem terminalu gde se omogućuje takvo plaćanje i transakcija će normalno proći.
Futuristički platni sistem uskoro će biti testiran u stvarnom svetu: britanska banka Natwest počinje sa ispitivanjem sistema tokom aprila, kada će 200 klijenata dobiti nove kartice.
PROČITAJTE JOŠ:
Gemalto tvrdi da podaci o otisku prsta nikada ne napuštaju lokalno skladište na kartici, što ih čini manje ranjivim na hakere. Ali nijedan sistem, biometrijski ili ne, ne može garantovati da su vaši lični podaci 100% sigurni – čak se i otisci prstiju mogu krivotvoriti ili ukrasti.
Ipak, u poređenju sa PIN-om složenost jedinstvenog otiska prsta verovatno će biti mnogo sigurnija. Zapravo, Gemalto je odlučio da je sistem dovoljno siguran da je odbacio primenu maksimalnog limita kupovine, ograničenja koje je uobičajeno kada se kupuje bez PIN-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.