Vesti iz sveta

04.12.2018. 15:40

Autor: Zorana Mihajlović

Cene nafte nastavile da rastu

Cene nafte nastavile su da rastu posle dvomesečnog pada koji je standardnu naftu u međunarodnoj trgovini oborio s preko 85 dolara na 60 dolara po barelu.
Rast cena nafte posle dvomesečnog pada sugeriše da investitori misle da će naftni kartel OPEK i države koje sarađuju s njim, među kojima je Rusija, dogovoriti smanjenje proizvodnje, naveo je Asošiejted pres. 
Predstavnici zemalja proizvođača nafte sastaće se u četvrtak u Beču. Analitičari predviđaju da će dogovoriti smanjenje od makar milion barela dnevno u nastojanju da povećaju cene. 
Ruski predsednik Vladimir Putin pojačao je očekivanja da bude takvog dogovora kada je na samitu G20 krajem prošle nedelje rekao da su se Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da produže pokušaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se uravnoteže ponuda i tražnja. 
Cene sirove nafte pale su u oktobru i nastavile pad u novembru zbog većeg snabdevenosti i strahova da bi slabiji rast globalne privrede mogao smanjiti tražnju za energentima. Cena nafte pale su 22 odsto u novembru. 
Juče su američka laka nafta i nafta brent poskupeli oko četiri odsto na 52,95 dolara po barelu i 61,69 dolara po barelu. Danas su cene u porastu od oko 1,8 odsto. 
Analitičari su promenu pripisali primirju u trgovinskom sporu SAD i Kine. To je podstaklo nade da će, s obustavljanjem uvođenja daljih carina, kratkoročni ekonomski rast i tražnja za energentima biti jači nego što se strahovalo. 
Premijer kanadske provincije Alberta najavio je da će se u tom regionu proizvodnja smanjiti za 8,7 odsto zato što je smanjeni kapacitet naftovoda doveo do obilja kanadske sirove nafte. Kanada je najveći izvor nafte koju uvoze SAD. 
Zalivska država Katar juče je najavila da će napustiti OPEK u januaru. Katar je u sporu sa Saudijskom Arabijom i još tri arapske države koje ga optužuju da finansira terorizam. 
Katar je jedan od najmanjih proizvođača nafte u OPEK-u, tako da će njegov izlazak imati mali uticaj na udeo kartela u snabdevanju. Ipak, iznenadna odluka Katara ističe političke tenzije u OPEK-u, „što nužno ne olakšava donošenje odluke“ o smanjenju proizvodnje, rekao je analitačar Dejvid Več iz kompanije JBC Energy

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.