Vesti iz sveta

26.08.2019. 13:55

CNN, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Eskalacija protesta u Hong Kongu. Sukobi na ulicama

Protesti koji su počeli u Hong Kongu u martu ove godine postaju sve masovniji i radikalniji. Nedelja 25.08. je do sada bio najburniji dan.
Policajac je u juče na protestima ispalio metak upozorenja u vazduh, kada su se demonstranti okupili ispred policijskog kordona naoružanog vodenim topovima.
Protesti u nedelju su počeli mirno, hiljade protestanata se okupilo u protestnom maršu, uprkos lošem vremenu zbog koga su morali da nose kišobrane i kabanice.
Situacija je postala nasilna uveče, kada se grupa demonstranata odvojila od kolone, koja se kretala rutom odobrenom od strane policije. Oni su napravili barikade na ulici i počeli da gađaju policiju ciglama, metalnim šipkama i molotovljevim koktelima.

//

Policija je saopštila da je povređen 21 policajac. Oni su pokušali da potisnu demonstrante nekoliko puta, koristili su suzavac i vodene topove. Situacija je postala kritična u jednom trenutku, kako navode iz policije, kada su šest njihovih pripadnika bili okruženi naoružanim demonstrantima. Tada je jedan policajac ispalio metak upozorenja u vazduh. Iz policije dodaju da njihov kolega nije imao drugu opciju, jer su bili opkoljeni i u situaciji opasnoj po život, tako da je to bila jedina opcija.

//

U svom saopštenju policija navodi da su postupci demonstranata prešli granicu ponašanja u civilizovanom društvu i da će preuzeti sve mere da uhapse one koji su učestvovali u nasilju.
Organizatori su putem mreže Telegram naveli da je marš imao za cilj da ponovi osnovne zahteve, a to je povlačenje predloga zakona o ekstradiciji, povlačenje optužbi protiv uhapšenih, demokratske reforme, a takođe je cilj bio i da se pokaže bunt prema policijskoj brutalnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.