Vesti iz sveta

21.03.2018. 13:11

N1

Autor: Nova Ekonomija

Evropska unija odobrila da Bajer kupi Monsanto za 66 milijardi dolara

Evropska unija odobrila je da Bajer (Bayer) kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrednosti od 7,4 milijardi dolara kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, preneo je AP.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi evra i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije. Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu.

„Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti“, rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor semena i pesticida po pristojnim cenama.

Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije „veliki uspeh“ i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Vestager je rekla da se prodajom nekih kompanija i prava uklanjaju sva preklapanja na tržištima semena i pesticida Bajera i Monsanta.

Ona je dodala da se Bajer obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno. Bajer je predložio da BASF bude kompanija koja će preuzeti poslove koje treba da proda u tom sektoru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.