Vesti iz sveta

31.07.2017. 08:00

Globalnews.ca, B92

Autor: Nova Ekonomija

‘Facebook’ nedavno ugasio par botova jer su se otrgli kontroli

Stručnjaci Facebooka nedavno su „ućutkali“ par AI botova koji su bili programirani za međusobnu komunikaciju na engleskom jeziku, ali su umesto toga počeli da koriste sopstvenu menjajući red reči u rečenici i stvarajući tako besmislene rečenice.

One, međutim, nisu bila sasvim besmilsene, već su predstavljale kodirani jezik kojim su botovi između sebe potpuno smisleno komunicirali. 

„Oni su izmislili svoj sopstevni kod komunikacije. Kao kad bih ja rekao  ‘pet’, a neko drugi odmah znao da treba da mi donese pet nečega. Nema tu velike razlike u odnosu na to kad ljude naprave neke svoje skraćenice“, kaže istraživač Druv Batra. 

To je potpuno isti princip kojim komuniciraju brokeri na berzi ili mornari, dakle jezik koji je finkcionalan u njihovom posebnom okruženju. 

Batra kaže da su botovi počeli da razvijaju svoj jezik zbog greške u programiranju, koja im je dala podsticaj da razviju još efikasniji način komunikacije. 

Botovi su stvoreni kao deo programa čiji cilj je da nauči mašine kako da pregovaraju, a sa krajnjim ciljem razvoja ličnog digitalnog asistenta sposobnog da komunicira sa ljudima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.