Vesti iz sveta

25.06.2019. 21:45

Business Insider

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Fejsbuk lansira sopstvenu kriptovalutu u 2020. godini

Pixabay

Društvena mreža Fejsbuk najavila je da će 2020. godine pustiti u opticaj sopstvenu kriptovalutu po imenu Libra, prema pisanju portala Business Insider.

Libra će moći da se koristi preko Fejsbuk Mesindžera, Vocapa ili posebne aplikacije po imenu Kalibra (Calibra), koja će biti dostupna preko Epl plejstora i Gugl plejstora.

Korisnicima će biti omogućeno da konvertuju svoju lokalnu valutu u Libru i jednostavno obavljaju individualne novčane transfere.

Prava nada Fejsbuka je da će maloprodaja shvatiti potencijal ove kriptovalute, i prihvatiti je kao sredstvo plaćanja.

Korisnici će moći da otvore račun za Libru ukucavanjem svog jedinstvenom matičnog broja. Vrednost te valute biće otprilike ista kao vrednost dolara, evra ili funte kako se korisnici ne bi zbunjivali kursnim razlikama.

Kako je najavljeno iz Fejsbuka, ova kriptovaluta u razvoju je već godinu dana, uz podršku niza velikih svetskih kompanija kao što su Mastercard, Visa, Paypal, Uber i Spotify. Fejsbuk je osnovao i neprofitno Udruženje Libra radi upravljanja valutom.

Iz Fejsbuka institiraju da aplikacija Kalibra neće automatski deliti sa Fejsbukom podatke o tome kako korisnici troše valutu Libra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.