Vesti iz sveta

07.03.2016. 12:35

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Francuska zatvara najstariju nuklearnu elektranu

Francuska će do kraja godine zatvoriti najstariju nuklearnu centralu u zemlji koja je razlog sporenja sa susednom Nemačkom i Švajcarskom, izjavio je francuski ministar za ekologiju Emanuel Kos.

„Vremenski okvir koji mi je predsednik ponovio nekoliko puta je 2016. godina“, izjavio je Kos, misleći na nuklearnu centralu Fesenhajm.

Njegovi komentari usledili su nakon što su nemačke vlasti u petak pozvale Francusku da zatvori pomenutu centralu, pošto su mediji preneli da je incident u toj elektrani iz 2014. godine bio gori nego što je prvobitno saopšteno.

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost je saopštila da je bezbednost u postrojenju na zadovoljavajućem nivou, ali da bi energetska politika vlade mogla da „dovede do drugačijeg izbora“ vezano za sudbinu postrojenja, koje je u blizini granice sa Nemačkom i Švajcarskom.

Zvanični Pariz je obećao da će smanjiti zavisnost od nuklearne energije sa 75 odsto na 50 odsto, pomoću zatvaranja 24 reaktora do 2025. godine, i prelaska na obnovljive izvore energije.

Nuklearka Fesenhajm već godinama brine francuske, nemačke i švajcarske aktiviste za zaštitu životne sredine.

Naime, francuski predsednik Oland je u septembru prošle godine izjavio da nuklearka Fesenhajm, koja je počela sa radom davne 1977. godine, neće biti zatvorena ove godine zbog odlaganja izgradnje nove elektrane, što je u suprotnosti sa njegovim obećanjem iz predizborne kampanje 2012. godine, podseća Frans pres.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.