Vesti iz sveta

24.05.2019. 00:20

Business Intelligence Balkans

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Italijanski kralj espreso aparata preselio proizvodnju u rumunsko selo

Italijanska grupa De’Longhi, svetski proizvođal espresso mašina, premestila je većinu svoje proizvodnje u selo Jucu pored Pluža, najvećeg grada u oblasti Transilvanija, piše Business review. Odavde se, navodi portal, veći deo sveta snabdeva automatima za espresso i ručnim mikserima, a naglašava da se više od 70 odsto delova proizvodi u Rumuniji.   

Reč je o velikoj fabrici u kojoj radi 2.400 Rumuna iz obližnjih sela. 

Portal navodi da unutrašnjost fabrike ima neočekivani izgled: svaki radnik nosi jednokrtane kape I rukavice, kao u farmaceutskoj kompaniji. Razlog je to što su prašina i razni opiljci opasnost za moderne hajtek i vrlo precizne mašine. 

Autor teksta podvlači da je slabo poznato da je istorija De Longija u Transilvaniji povezana sa poznatom studijom slučaja: propast Nokije. Ovaj proizvođač telefona započeo je proizvodnju u Jucu pre 10 godina, ali je prestao da radi već 2011. zbog problema na globalnom tržištu. 

Na hiljade ljudi iz regiona je ostalo bez posla sa zatvaranjem Nokijine fabrike. Ali, region je ostao i dalje atraktivan za strane investiture, baš zbog kvalifikovane radne snage i olakšica lokalnih vlasti u industrijskom parku. Tako je svetski lider espreso mašina premestio proizvodnju u bivšu fabriku čuvenih Nokia telefona. 

Međutim, kako u izjavi za Business review tvrdi menadžer De’Longhi koji je prethodno radio za Nokiju, razlika je u tome što su se svi delovi za telefon pravili negde van Rumunije, pa su ih Rumuni samo spajali. 

Sada se, ističe on, više od 70 odsto delova za aparate za kafu pravi u Rumuniji što je obezbedilo posao za veliki broj lokalnih dobavljača. 

MORAMO DA BIRAMO KOGA PRIVLAČIMO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.