Kako je Pariz upropastio dogovor Fijata i Renoa

FOTO: Pixabay
  • 07.06.2019

  • 13:30

  • New York Time, Financial Times

  • 0

Nakon što je propao predlog za spajanje automobilskih kompanija Fijat Krajsler i Reno, svetski mediji pišu da je Fijat povukao svoju ponudu zbog prevelikih zahteva Vlade Francuske, koja je suvlasnik Renoa.

Kako navode inostrani mediji, predstavnici francuske države postavljali su sve veće zahteve, od garancija za očuvanje radnih mesta, preko stolice u upravnom odboru nove kompanije do moći da stavi veto na predlog kandidata za budućeg generalnog direktora.

Pozivajući se na poznavaoce prilika u Fijatu, Njujork Tajms javlja da su ti zahtevi samo vrh ledenog brega i da je rukovodstvo Fijat Krajsler Automobila steklo utisak da će Vlada Francuske nametati sve veću kontrolu.

Fijat je prošle sedmice ponudio Reno Grupi spajanje koje bi rezultovalo nastankom trećeg najvećeg proizvođača automobila na svetu sa 8,7 miliona prodatih vozila godišnje, kako je navedeno u ponudi.

Reno je izrazio spremnost da se postigne dogovor, dok je partner francuskog proizvođača, japanski Nisan, bio malo uzdržaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Fijat i Reno mogu da osvoje svet, ali šta sa Srbijom?

Radnici u Kragujevcu zabrinuti zbog spajanja sa Renoom

Međutim, nakon maratonske šestočasovne sednice Renovog upravnog odbora u sredu uveče, francuski ministar privrede i finansija Bruno Le Mer zatražio je odlaganje pregovora da bi se konsultovao sa Tokijom oko ponude.

Manje od 20 minuta nakon što je čuo ovaj zahtev, generalni direktor Fijat Krajslera Džon Elkan napustio je pregovore, javlja Njujork Tajms.

Reno je u četvrtak izdao saopštenje u kom izražava „razočarenje" zbog propuštene prilike da nastavi pregovore sa Fijatom.

„Smatramo ovu priliku blagovremenom, pošto je ubedljiva i logična i ima veliku finansijsku vrednost, a rezultovala bi stvaranjem svetskog auto giganta sa sedištem u Evropi", navodi se u saopštenju.

Francuska vlada je u četvrtak branila svoju ulogu kao neophodnu za očuvanje francuskih interesa, kako ne bi bilo otpuštanja ili oslabilo francuske kompanije.

Međutim, list Fajnenšel Tajms citira dvojicu neimenovanih izvora iz Renoa i Fijat Krajslera koji su zbog propasti pregovora izrazili ogorčenost prema Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

„Brinuli smo se da će dogovor da onemogući neki trik (zamenika premijera Italije Matea) Salvinija. Umesto toga, radilo se o Makronu", rekao je izvor iz Renoa.

„Ovo će naškoditi kredibilitetu Makrona u Evropi i svetu", rekao je za Fajnenšel Tajms izvor iz Fijata.

pošaljite komentar

Nema komentara