Vesti iz sveta

13.06.2019. 17:04

Nova ekonomija

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Maribor izabran za evropski superkompjuterski centar

Maribor u Sloveniji jedan je od osam gradova u kojima će biti smešteni prvi evropski superračunari u okviru zajedničke inicijative Evropske unije i grupe evropskih zemalja, saopštila je Evropska komisija.

Ovi računari treba da pomognu istraživačima, industriji i biznisu u čitavom nizu oblasti, od projektovanja lekova i novih materijala do borbe protiv klimatskih promena, a postavljaju se u okviru Zajedničkog evropskog poduhvata za računarstvo visokih performansi – EuroHPC. 

Osim Maribora izabrani gradovi su Sofija u Bugarskoj, Ostrava u Češkoj, Kajani u Finskoj, Bolonja u Italiji, Bisen u Luksemburgu, Minjo u Portugalu i Barselona u Španiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Svaki deseti Evropljanin nikad nije koristio internet

EuroHPC je projekat Evropske unije i 28 pojedinačnih evropskih država. U upravljanju superračunarskim centrima učestvovaće 19 od 28 zemalja, a ukupan budžet za taj projekat iznosi 840 miliona evra.

Cilj zajedničkog poduhvata je opremanje EU sa superračunarskom infrastrukturom svetske klase do kraja 2020. godine.

Sledeći korak u projektu biće nabavka tri superkompjutera sposobnih da obavljaju 150 miliona milijardi računica u sekundi i pet računara sposobnih za četiri miliona milijardi računica u sekundi, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.