Vesti iz sveta

20.03.2019. 16:12

Autor: Infrastruktura železnice Srbije

Odlaganje Bregzita nosi ozbiljne rizike za EU

Evropska komisija

Odlaganje datuma Bregzita do 30. juna, kako je zatražila britanska premijerka Tereza Mej, nosi ozbiljne pravne i političke rizike za Evropsku uniju, navodi se u internom dokumentu Evropske komisije u koji je agencija Frans pres imala uvid.
U dokumentu podnetom jutros evropskim komesarima Evropska komisija se zalaže za odlaganje Bregzita ili do 23. maja, pre evropskih izbora, ili najmanje do kraja 2019. godine.
„Svaka druga opcija (kao što je produženje do 30. juna) povukla bi ozbiljne pravne i političke rizike za EU i donela bi za evropsku dvadesetsedmoricu neke od sadašnjih neizvesnosti koji postoje u Velikoj Britaniji“, piše u tekstu.
Komisija je time izrazila neslaganje sa dužinom perioda odlaganja koji je upravo zatražila britanska premijerka. Ona je danas zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna.
Svaki zahtev za odlaganje treba jednoglasno da odobre vođe preostale evropske dvadesetsedmorice koji će sutra na samitu u Briselu razmatrati zahtev Tereze Mej.

PROČITAJTE JOŠ:
Evropska komisija im predlaže ili da prihvate kratko tehničko produženje do 23. maja ove godine čime bi se isključio problem evropskih izbora krajem maja u kojima bi u suprotnom Velika Britanija bila primorana da učestvuje, ili duže produženje najmanje do kraja 2019.
U drugom scenariju taj period bi mogao da bude skraćen ukoliko bi bilo nađeno rešenje pre njegovog isteka.
U svakom slučaju vođe 27 zemalja članica EU treba da predvide samo jedno produženje, a ne niz produženja, navela je Komisija izrazivši zabrinutost da bi time Evropska unija mogla da se zadrži u neizvesnosti jedan duži period.

Francuska traži garancije Tereze Mej
Portparol Francuske vlade Bendžamen Grivo već je poručio da se odlaganje roka za izlazak Britanije iz EU može razmatrati samo pod uslovom da britanska premijerka Tereza Mej obezbedi garancije.
Posle nedeljnog sastanka vladinog kabineta u Parizu, Grivo je rekao da Mej mora da prenese liderima EU na samitu u Briselu u četvrtak, „koja svrha stoji iza zahteva za odlaganje“.
„Ne možemo da špekulišemo o scenarijima“, dodao je Grivo pošto je Mej ranije danas u pismu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, zatražila produženje roka, sa namerom da pokuša, po treći put, da dobije odobrenje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.