Vesti iz sveta

25.10.2018. 12:51

Beta

Autor: Nebojša Arsov, načelnik Saobraćajne policije

Otvoren Izraelski inovacioni centar u Tel Avivu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i potpredsednik Kine Vang Kišan otvorili su u Tel Avivu Izraelski inovacioni centar koji prikazuje istoriju tehnoloških prodora jevrejske države.

Centar, otvoren u prisustvu osnivača internet giganta, Alibabe, Džeka Ma i osnivača Gugla Erika Šmita, prikazuje izraelsku genijalnost i doprinos svetu, navode izraelski mediji.

Kamen temeljac centra položio je bivši predsednik Izraela Šimon Peres u julu 2016. godine s Netanjahuom i sadašnjim izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom.

„Svrha ovog mesta je da širi ideje blizu i daleko, da približi mir i prosperitet da učini pozitivnu promenu – u duhu i stvarnosti za nas i naše susede u čovečanstvo u celini“, napisao je Peres u svom duhovnom testamentu, a ta poruka preneta je danas prisutnima na ceremoniji otvaranja. 

Otvaranje centra je deo dvodnevnog Samita inovacija Izraela na kome se slavi 70 godina postojanja te zemlje. Iniciralo ga je Ministarstvo kulture i sporta i Peresov centar za mir i inovacije. 

U centru je predstavljeno 100 događaja koji su Izrael pretvorili u svetski poznatu zemlju po inovacijama, te interaktivni hologrami najvažnijih inovatora u zemlji i simulirana vremenska kapsula koja koristi tehnologiju virtuelne realnosti da prikaže buduće izraelske inovacije. 

Kineski potpredsednik je izrazio spremnost Kine da radi sa svim zemljama na izgradnji globalnog ekonomskog okruženja i zajedničke budućnosti za celo čovečanstvo. 

„Tokom sedam decenija Izrael se pretvorio od zemlje imigranata sa slabim osnovama u jednu od retkih razvijenih zemalja na Bliskom istoku, zahvaljujući inovacijama“, rekao je Vang, dodavši da je Izrael sada u svetu poznat po tome, da sa Kinom ima mnogo zajedničkog i da mogu mnogo da postignu kroz saradnju.  

Peresov centar za mir osnovao je Šimon Peres 1996. godine, a sada je predsednik njegov sin Hemi Peres. 

Netanjahu i Vang su otvorili samit inovacija na kome su dodeljene tri nagrade za tri start ap kompanije.  

Izraelski premijer je na otvaranju centra rekao da je Peres imao ogromno poverenje u omladinu Izraela i da sada njegov san postaje stvarnost.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.