Zemlja koja je skinula SAD sa trona najkonkurentnijih ekonomija

FOTO: Pexels

Prvi put od 2010. godine, Singapur je ove godine rangiran kao prva najkonkurentnija ekonomija u svetu, čime su sa vrha liste pomerene Sjedinjene Američke države, objavio je IMD World Competitiveness Rankings. 

Singapur je napredovao na vrh sa trećeg mesta, i tako napravio rokadu sa SAD. Hong Kong je ostao na drugoj poziciji dok su Ujedinjeni Arapski Emirati po prvi put među prvih pet najkonkurentnijih ekonomija. 

Ova zemlja je 2016. bila na 15. poziciji, a druge ekonomije je ostavila iza sebe zahvaljujući  digitalnom napretku i preduzetništvu.

Razlog za napredovanje Singapura su napredna tehnološka infrastruktura, dostupnost obučene radne snage, povoljni zakoni o imigracijama i brzo započinjanje biznisa. 

Hong Kong se zadržao kao i prošle godine na srebrnoj poziciji zahvaljujući niskim porezima i povoljnom poslovnom okruženju, kao i zbog dostupnih izvora finansiranja. 

Inicijalni zamah američke privrede zahvaljujući poreskoj politici predsednika Trampa izbledeo je zbog visokih cena goriva, slabijeg izvoza hajteka i flukturacija dolara. 

Srbija nije uopšte rangirana na ovoj listi. Od zemalja u okruženju, Slovenija je na 37. poziciji, isto kao i 2018. godine. Bugarska je na 48. poziciji, a Hrvatska na 60. mestu.

The IMD World Competitiveness Rankings osnovan je 1989. i sastoji se od 235 indikatora za 63 rangirane zemlje. Rangiranje u obzir uzima podatke kao što su zaposlenost, nezaposlenost, BDP, javne rashode na zdravstvo i obrazovanje, kao i "meke" podatke iz istraživanja o socijalnoj koheziji, globalizaciji i korupciji. 

Venecuela ostaje na dnu lestvice zbog inflacije, loše dostupnosti kredita i slabe ekonomske aktivnosti. 
PROČITAJTE JOŠ: BDP NAM RASTE 18 TROMESEČJA ZA REDOM, ALI NEDOVOLJNO
pošaljite komentar

1 komentar

  • Slobec

    neznam jel mi mozemo nesto da naucimo od njih?