Vesti iz zemlje

15.11.2018. 11:51

Tim Nove Ekonomije

Autor: Kristin Lagard

BDP Srbije na kraju 2017. na nivou iz 1977. godine

Srbija će ove godine imati najveći rast bruto domaćeg proizvoda u poslednjih deset godina, još od 2008. godine. 

Međutim, ako uzmemo u obzir da je nivo BDP-a Srbije na kraju 2017. bio na nivou BDP-a iz 1977. godine, možemo reći i da već 40 godina živimo u krizi koja se s vremena na vreme produbljuje ili slabi, uglavnom zbog spoljnih uticaja, ocenjuje se u analizi srpska privrede nakon ekonomske krize, objavljenoj u ediciji Biznis info grupe „100 najvećih, 100 najboljih 2008-2018“. 

U kojoj meri je protekla decenija bila teška za srpsku privredu, najbolje oslikava nekoliko statističkih pokazatelja. 

Ovogodišnja stopa privrednog rasta od 4,2 do 4,4 odsto (u zavisnosti od procena) biće najveća od 2008. godine, ali to je ispotprosečna stopa rasta ostvarena u periodu od 2000. do 2008. godine. Na pretkrizni nivo BDP-a vratili smo se tek 2016. godine, a prosečan godišnji rast BDP-a iznosio je 0,1 odsto u proteklih deset godina. 

Nakon perioda od 2001. do 2008. godine, kada je Srbija beležila prosečnu godišnju stopu rasta BDP-a od oko šest odsto, izbijanje svetske ekonomske krize koje je u svetu obeležio bankrot investicione banke Liman braders, a u Srbiji povlačenje oko milijardu evra štednje iz banaka u oktobru 2008, privreda se suočila sa bolnim otrežnjenjem. 

Ekspanzija iz prethodnih sedam godina bazirana na rastu lične potrošnje, uvozu, sektoru usluga, rastu finansijskog sektora i zaduživanja pokazala se kao neodrživa i to ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi. Ono što Srbiju izdvaja od većine drugih evropskih zemalja je vreme koje je bilo potrebno da se iz te krize konačno izvuče. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.