Vesti iz zemlje

09.12.2019. 16:20

RSE

Autor: Nova Ekonomija

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo pokrenuo inspekciju u SMATSA

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije trenutno sprovodi vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), nakon saopštenja sindikata te državne agencije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja ugrožena usled nepoštovanja standardnih operativnih procedura.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Direktorat će u sva tri grada Srbije u kojima se nalaze aerodrome utvrđivati „usaglašenosti rada Kontrole letenja sa odredbama Pravilnika o radnom vremenu kontrolora letenja”.

Prethodno je Sindikat kontrole letenja (SKL) saopštio da je radna satnica kontrolora SMATSA ista tokom cele sezone, zbog čega među njima često dolazi do premora, a da oni nemaju ni adekvatne prostorije za odmor ili pravilnike o sprečavanju sukoba interesa. 

„Kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona”, saopštio je SKL.
To je jedan od razloga zbog kog bi kontrolori moli i da stupe u štrajk, iako je prvobitno SKL saopštio da se „nada da do toga neće doći”.

Nakon toga, SMATSA je kazala da je nebo nad Srbijom i Crnom Gorom potpuno bezbedno, a da je SKL saopštenje izdao nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata.

„Direktni korisnici naših usluga, avio prevozioci i njihovi putnici, mogu biti uvereni da je po sredi neosnovano uzbunjivanje javnosti radi stvaranja pritiska pred početak sindikalnih pregovora i da to nikako nije odraz stvarnog stanja”, ocenili su u SMATSA.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.