Goati: Bojkot glasanja opravdan ako izbori ne budu ravnopravni

  • 11.01.2019

  • 13:05

  • 0

Vladimir Goati FOTO: Medija centar Beograd

Bojkot izbora je opravdan jedino ako opozicione stranke učine sve da dogovorom sa vladajućim strankama te izbore učine ravnopravnim, a u tome ne uspeju, ocenio je sociolog Vladimir Goati.

On je za agenciju Beta kazao da će izbori biti manje legitimni, ili čak nelegitimni, ako vladajuća koalicija ne učini sve da na izborima bude izražena stvarna volja svih građana Srbije.

"Bojkot izbora nije dobar, ali ukoliko vas izborna procedura eliminiše, defavorizuje, ako ste učinili sve da prethodnim dogovorima o izborima učinite te izbore ravnopravnim, a niste uspeli, onda je on opravdan", rekao je Goati.

Goati je ocenio da će vanredni parlamentarni izbori rešiti neke probleme jedino ako vladajuća koalicija ima spremnost da razgovara, pregovara i dogovara nove uslove za izbore.

"Ako vi izborno telo sasečete na taj način što onemogućite opozicionim strankama da dođu do ljudi medijima ili bilo kako drugo, u tom slučaju oni koji su neopredeljeni imaće svoj utisak o tome da li su izbori demokratski ili ne", kazao je on.

Goati je dodao da dogovor o uslovima izbora zavisi prevashodno od vladajuće koalicije i ocenio da nije siguran da vladajuće stranke neće predložiti da se razgovara o uslovima za izbore.

"Ukoliko vladajuća stranka ili stranke nameću svoje metode, obrasce, ne slušajući opoziciju, tada nije reč o demokratskim izborima i ti rezultati ne obavezuju ili malo obavezuju građane", kazao je Goati.

Prema njegovim rečima, svaka odluka opozicije da ne izađe na izbore bila bi nelegitimna, znak da ona nije u stanju da se suprostavi vladajućoj stranci u okolnostima koje su "razumne kada je reč o jednakosti kandidata, medijskoj promociji jednih i drugih i to bi onda bilo jasno".

"Opozicija je za sada, sudeći po empirijskim istraživanjima, vrlo udaljena od vladajuće pozicije, a mislim da je ravnopravnost između vlasti i opozicije pretpostavka demokratije, kao i da nemate unapred znanog pobednika. U ovom momentu usitnjena i razjedinjena opozicija ne pravi pravog oponenta vladajućoj stranci", zaključio je Goati.
pošaljite komentar

Nema komentara