Vesti iz zemlje

23.11.2018. 10:48

Večernje Novosti

Autor: Ministarstvo inostranih poslova Srbije

I danas bez osnovnih namirnica na Kosovu, zalihe polako nestaju

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je da na Kosovo i Metohiju ni jutros nisu stigle osnovne životne namirnice.

Rakić je za Prvu TV u Kosovskoj Mitrovici kazao da u južnu srpsku pokrajinu nisu stigli hleb, mleko i štampa i da su zalihe pri kraju.

Rakić je kazao da će pronaći neki način da roba iz Srbije stigne do građana. 

Posledice odluke Prištine o naplati takse od 100 odsto na sve proizvode koji dolaze iz centralne Srbije i već juče su na severu Kosmeta bile vidljive. 

Na sever Kosovske Mitrovice, Lešak, Leposavić i Zubin Potok od juče ne stiže hleb iz Raške, kao ni mleko iz Raške, Novog Pazara i Sjenice i štampa iz Beograda. 

To je među građanima izazvalo, sa jedne strane ljutnju i bes, ali isto tako i uznemirenje i strah. 

Zabrinutost na licu bila je i kod Bojana Simića, iz Kosovske Mitrovice, oca troje dece koji je zajedno sa suprugom krenuo u nabavku namirnica, pišu „Večernje novosti“

„Nismo uspeli da kupimo mleko za kuvanje, a i zalihe pasterizovanog mleka polako nestaju. Smatram da je ta odluka suluda i da je cilj Prištine da izazove psihološki rat i elementarnu katastrofu. Da bismo mogli da živimo i odgajamo svoju decu moramo da imamo i pristupačne cene, što se ovakvim potezima sprečava. Verujem da će naša država Srbija adekvatno odreagovati i da će se sve poboljšati u našu korist“, rekao je Simić, za „Večernje novosti“. 

Nezadovoljstvo građana bilo je vidljivo i u supermarketu „Gile komerc“, u centru severne Kosovske Mitrovice. 

Menadžer prodaje Lazar Spasojević ističe da cene proizvoda koje imaju u radnji nisu menjane, ali da su im zalihe pri kraju: 

„Prilikom nedavnog povećanja takse za 10 odsto, cene su povećane, ali bi posle nove odluke litar jogurta mogao da košta i 300 dinara“, kaže Spasojević. 

Hleb je u većini, ne samo srpskih već i albanskih, radnji poskupeo sa 30 na 40 do 50 centi. 

Inače, prethodnih godina na Kosmet je najviše stizalo brašno iz centralne Srbije, ali je uvoz poslednjih dana zbog novog nameta uglavnom obustavljen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.