Vesti iz zemlje

26.11.2018. 13:50

Beta

Autor: Kajl Skat, ambasador SAD-a

Kosovske takse na robu iz Srbije su diskriminatorske

Kajl Skat, ambasador SAD-a

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je u Beogradu da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH diskriminatorne.
Skat je u Skupštini Srbije, gde je otvorio izložbu o spasavanju savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu, rekao da ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice.
Na pitanje o uvođenju taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Skat je rekao da je Kosovo jedna država i da „svakako nije u redu“ da se na jednom delu zemlje primenjuju jedne mere, a na drugom drugačije.
„Verujem da Kosovo treba da bude multietnička demokratska država“, rekao je Skat i dodao da su mere diskriminatorne.
Skat je, na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu.
„Verujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu“, rekao je Skat.
Na pitanje da li je vreme da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li su već možda ušle u taj dijalog, Skat je kazao da Vašington podržava taj proces jer je to jedini način za napredak.
Skat je rekao da njemu nije poznato da u Prištini postoji „crna lista“ pojedinih ministara Vlade Srbije i dodao da vlasti Kosova poriču da takva lista postoji.
Povodom sporazuma koje su danas postigle vlade Kosova i Albanije, Skat je rekao da SAD podržavaju sve aktivnosti koje vode ekonomskoj integraciji regiona. 
„Spasavanje pilota primer srpsko-američke saradnje i bratstva“
Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je u Beogradu da je misija Halijard, kojom je spaseno oko 500 savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, inspirativan primer srpsko-američke saradnje i bratstva koje je obeležilo najveći period odnosa dve zemlje.
Skat je u Narodnoj skupštini Srbije, otvarajući izložbu o misiji Halijard, rekao da hrabrost i požrtvovanje koji se vide na fotografijama predstavljaju „srce i dušu Srbije“.
„Težak period 1990-ih takođe je deo naše zajedničke istorije, ali nas misija Halijard podseća na snažne veze koje su odredile naše odnose“, rekao je Skat.
Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja savezničkih avijatičara i, najveća akcija spasavanja američkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.
Od avgusta 1944. do februara 1945. godine, uz veliku pomoć srpskog stanovništva, 500 savezničkih avijatičara, od toga 417 Amerikanaca, prebačeno je s improvizovanih pista u Srbiji i BiH u američke baze u Italiji.
Izložba sadrži reprodukcije nekoliko autentičnih slika i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće otvorena do 30. novembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.