Vesti iz zemlje

28.05.2019. 16:19

Blic, Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Kulturnjaci nezadovoljni, jer je pola gradskog novca dobila Aja Jung

Više organizacija iz oblasti kulture podnelo je Upravnom sudu tužbu protiv gradskog Sekreterijata za kulturu kojom se traži poništenje rezultata Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, zbog niza propusta, kršenja zakonske procedure i netransparentnosti postupka.

Kako se navodi u otvorenom pismu, među ključnim tačkama tužbe je nepravedan i nezakonit raspored finansija.

Primer za „nepravednu i nezakonitu“ dodelu finansija je u oblasti umetničke igre, gde je jedna osoba za svoje dve organizacija dobila više od 50 odsto ukupnih sredstava (Dance Council 8 miliona i Nacionalna fondacija za igru 2 miliona, od previđenih ukupno 19 miliona, 740.000 za ovu oblast). 

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o Aji Jung, gradskoj odbornici Srpske napredne stranke.

Kako se navodi, Konkurs Sekretarijata još jednom doneo katastrofalne rezultate koji su objavljeni bez imena članova komisija, sa izostavljenim podacima o odbijenim predlozima projekata, kao i bez obrazloženja za podržane i odbijene projekte, ističu kulturne organizacije u dopisu medijima.

Navodi se da ukupan iznos sredstava koji je dodeljen, kao i iznos sredstava po oblastima takođe nije pomenut.

„Skandalozno je da se među podržanim projektima našao veliki broj ‘sumnjivih’ programa organizacija ili pravnih lica koja u registru delovanja ili nemaju kulturu uopšte ili je ona navedena u generičkom opisu velikog broja oblasti u rasponu od ekologije do preduzetništva”, naglašavaju potpisnici tužbe.

Aja Jung, direktorka beogradskog festivala igre (BFI), u intervjuu za „Blic” ističe da je nedopustivo da se konkursi raspisuju u februaru, a rezultati saznaju krajem aprila ili početkom maja za tekuću godinu. Kaže da to dovodi u pitanje sve umetničke programe u prvom kvartalu godine i da su za relevantne sadržaje potrebni planovi.

„Ne smatram da „privatni festival“, kako ga neki odmilošte zovu, treba da ima veću podršku od onih manifestacija čiji je osnivač grad ili država, ali sam sigurna da svaki uspešan projekat mora dobiti veću podršku od onog koji to nije“, objašnjava Jung u odgovoru na pitanje da li BFI treba da bude prioritet u odnosu na druge festivale. Smatra i da povraćaj svake investicije, pa i one u kulturi, mora biti očigledan i dokaziv.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.