Vesti iz zemlje

23.04.2019. 10:05

Autor: Inicijativa Ne davimo Beograd

Maj – mesec matematike u Srbiji

I ove godine, kao i sedam prethodnih, Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju Maj mesec matematike M3.

Kako se navodi u saopštenju, od 2012. godine postoji trud da se matematika prikaže kroz igru, umetnost, interaktivne eksponate, naučnopopularna predavanja, radionice, filmove i druge sadržaje, a program je prilagođen svim uzrastima, bez obzira na formalno obrazovanje.

„Ovogodišnjoj manifestaciji prethodio je konkurs Mapiranje matematike, koji nam je pomogao da izaberemo najinspirativnije primere nastave matematike i pet najmaštovitijih i najrazigranijih nastavnika Srbije, a na matematičku mapu naše zemlje stavili smo više od 90 primera dobre matematičke prakse iz 45 gradova. Nastavnici matematike širom naše zemlje iskazali su neverovatnu maštu i poslali nam mnogobrojne priče o matematici povezanoj sa umetnošću, drevnim vremenima, zanatskim veštinama, društvenim igrama, muzikom, slikama, poezijom…“, piše u saopštenju.

Tema ovogodišnjeg M3 su matematika i geografija. Manifestacija se organizuje širom Srbije, a u Beogradu na četiri lokacije. Aktivnosti koje očekuju posetioce su radionice, izložbe, predavanja, kvizovi, takmičenja, predstave, izleti, filmske projekcije, treninzi i prezentacije (više o programu manifestacije i matematičkoj mapi Srbije: m3.cpn.rs)

U Beogradu, u Galeriji na Andrićevom vencu, publika će biti u prilici da vidi i učestvuje u glavnom programu manifestacije Kroz matematičke predele, uz interaktivne eksponate, predavanja, inspirativne razgovore, radionice i filmske projekcije, otvorene za sve posetioce.

„U Galeriji nauke i tehnike SANU upoznaćemo svestranost Milutina Milankovića na izložbi ‘Životni ciklusi Milutina Milankovića’, a u Naučnom klubu u Kralja Petra čekaju nas raznovrsna predavanja i radionice, kroz koje ćemo saznati koliko nas matematika zapravo okružuje u svakodnevnom životu“, navodi Centar za promociju nauke u saopštenju.

Gosti manifestacije biće i poznati popularizatori nauke Beri Cipra, Stjuart Kolhagen i Greg Gejdž, koji će publici predstaviti nauku i matematiku iz „prve ruke“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.