Vesti iz zemlje

15.11.2018. 15:28

Tanjug

Autor: Ana Brnabić

Od Nove godine 80 odsto odbitka na porez na dobit

Ana Brnabić

Sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i starta-povima.

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić u Sofiji na Evropskom start-ap samitu. 

„Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za start-apove“, rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja. 

U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije. 

„Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za start-apove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju“, rekla je srpska premijerka. 

Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva. 

„Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama“, dodala je Ana Brnabić. 

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. „Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu“, istakla je premijerka Srbije. 

Ukazala je i da „vlada ne zna sve i najbolje“, i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.