Bedžet Pacoli

Sever Kosova da bude velika privredna zona sa srpskim i kosovskim delom

  • 06.12.2018

  • 10:51

  • 0

Bedžet Pacoli FOTO: @pacollibehgjet

Bedžet Pacoli kaže da "lično ne vidi šanse za političko rešenje" kosovskog pitanja i da veruje u "ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa".

"Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano", rekao je ministar inostranih poslova Kosova u intervjuu za Dojče vele. 

Pacoli smatra da Priština ne treba da povuče odluku o uvođenju carina za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos tome što ih osuđuju Sjedinjene Države, Nemačka i druge zapadne zemlje. 

"Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli", rekao je on. 

On kaže da je Kosovo spremno da povuče carine samo ako se sprovedu "svi potpisani sporazumi" i ako između Kosova i Srbije postoji "stoprocentni reciprocitet". 

Komentarišući nedavnu posetu evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao da se Evropa ne ponaša korektno.
pošaljite komentar

Nema komentara