Vesti iz zemlje

28.11.2018. 12:45

Autor: Nenad Popović

Srbija napravila istorijski rezultat, izvezla IT usluge u vrednosti od milijardu evra

Nenad Popović

Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra.
To je izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da je to više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća.
„Mi smo 2017. godine izvezli preko milijardu evra IT usluga i servisa. Prvi put u istorji Srbije mnogo više nego voća i povrća“, rekao je Popović i dodao da veruje da će 2018. godine izvoz biti oko 1,3 milijarde evra. 
Povodom regionalne konferencije o tehnološkim inovacijama Inovation Talk 2018 koja će sutra u Beogradu okupiti resorne ministre iz brojnih zemalja, Popović je naveo da danas u IT industriji radi oko 40 do 45.000 mladih i ljudi srednje generacije i da će ih uz rast od 25 do 30 odsto do 2022. u novim industrijama raditi oko 100.000. 
Prema njegovim rečima, Srbija je u toj oblasti dugi niz godina bila na dnu lestvice, a sada je u sredini tabele ispred devet zemalja EU. 
„Srbija zaista izvanredno stoji na inovacionoj listi pogotovo u Evropi, po poslednjoj listi odnosno takmičenju najbojih evropskih zemalja u oblasti inovacija – Inovješn skor bord objavljenoj u junu“, rekao je ministar. 
Popović je dodao da su UN i Eurostat ocenili sve što se u Srbiji dešava na polju inovacija, digitalizacije, razvoja inovacionog eko sistema i infrastrukture kao nešto što pomaže mladima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.