FAO: Pale cene hrane u avgustu

07.09.2017. 15:34 Tanjug 0
Time je okončan tromesečni period rasta cena hrane Time je okončan tromesečni period rasta cena hrane

Globalne cene hrane su potonule u avgustu uglavnom usled nagoveštaja da će rod žitarica biti znatno veći nego što se ranije procenjivalo.

To je podiglo očekivanja da će porasti i zalihe žita, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (UN FAO).

FAO-v indeks osnovnih prehrambenih proizvoda opao je u avgustu 1,3 posto u odnosu na prethodni mesec, na prosečnih 176,6 poena, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici te organizacije. 

Time je okončan tromesečni period rasta cena hrane, konstatuje FAO u izveštaju, dodajući da su one ipak još uvek šest odsto iznad prošlogodišnjeg nivoa. 

Pad je u velikoj meri posledica smanjenja FAO-vog indeksa cena žitarica za 5,4 odsto, na šta je uticao sunovrat cena pšenice zbog znatno poboljšanih procena roda u Crnomorskom regionu. 

Organizacija UN za hranu je podigla prognozu svetske proizvodnje žitarica na 2.611 miliona tona, što je rekord svih vremena. Očekuje se da će svetske zalihe žitarica takođe dostići rekordnih 719 miliona tona do kraja poljoprivredne sezone 2018. godine. 

Na nove procene je uticala znatno veća žetva pšenice u Ruskoj Federaciji, koja je više nego kompenzovala naniže revidirane prognoze za Kanadu i SAD, kao i veći rod kukuruza i ječma u Brazilu i Ruskoj Federaciji. 

Prema proceni FAO, globalna proizvodnja pirinča u 2017. godini takode je dostigla rekordan nivo. 

Pored žitarica, u avgustu u odnosu na prethodni mesec znatno snižen i indeks koji meri cene šećera, za 1,7 posto, zbog povoljnih izgleda roda šećerne trske u Brazilu, Tajlandu i Indiji, zemljama koje su vodeći proizvođači, kao i zbog slabije međunarodne tražnje u svetlu novih viših carina koje su uvele Kina i Indija. 

U posmatranom mesecu su splasnule i svetske cene mesa, za 1,2 posto mereno indeksom FAO, a naročito je pojeftinila govedina zbog osetno većeg australijskog izvoza. 

S druge strane, biljna su ulja u avgustu zabeležila rast cena za 2,5 posto na mesečnom nivou, zbog viših cena palminog ulja, a poskupeli su mleko i mlečni proizvodi za 1,4 posto u odnosu na jul, usled jačanje tražnje za mlečnim mastima u Evropi i Severnoj Americi.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije